Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Nousuviikko jälleen takana osakemarkkinalla, euroalueen makrokuvassa tasaantumisen merkkejä

Viime viikolla nähtiin Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla jälleen nousua kolmatta viikkoa peräkkäin. Selkeä päätapahtuma viikolla oli Federal Reserven korkopäätös, joka lunasti keskuspankkien turvaverkoista riippuvan markkinan odotuksia. Keskuspankki laski selvästi korkoennusteitaan tälle ja ensi vuodelle hidastuneen inflaation vuoksi, mikä riitti elvyttävää rahapolitiikkaa janoavalle markkinalle. Riskitaso on kuitenkin edelleen korkea poliittisten tapahtumien vuoksi, ja sitä lisäsi loppuviikolla USA:n ja Iranin välisten jännitteiden kiristyminen, mikä siivitti mm. öljyn hintaa tarjontahäiriöiden pelon vuoksi.

Suomalaisten viettäessä perjantaina juhannusaattoa euroalueella julkaistiin alustavia lukuja kesäkuun ostopäällikköindekseistä. Toukokuun lukujen tasoa odotettiin, mutta ennustajat saivat yllättyä kerrankin positiivisesti, sillä indeksit pitkälti ylittivät odotukset. Teollisuuden lukemat ovat edelleen pahasti notkollaan ja kasvun sekä laskun rajoittavan 50:n rajan alapuolella, mutta suunta oli toukokuusta ylöspäin. Palvelualoilla kasvu puolestaan vauhdittui, ja sen rooli teollisuuden heikkojen lukujen kompensoijana korostui jälleen. Teollisuuden suhdannekuvassa ei IHS Markitin alaindeksien perusteella ole näkyvissä suurta helpotusta, sillä uusien tilausten lasku pysyi jyrkkänä ja vientitilaukset painuivat jälleen kesäkuussa. Indeksien perusteella IHS Markit arvioi euroalueen talouskasvun yltävän Q2:lla vain 0,2 %:iin edellisestä kvartaalista, mikä olisi puolet Q1:n kasvuvauhdista.

Mielestämme kyseiset kasvulukemat olisivat jopa kohtalaisia nykyisessä taloustilanteessa, jossa epävarmuus on todella korkealla ja näkyvyys tulevaisuuteen poliittisten riskien vuoksi huono. Euroalueen talouden riippakivenä ovat finanssikriisin jälkeen joissakin jäsenmaissa heikosti toteutetut talouden rakenneuudistukset, jotka ovat vieneet kasvupotentiaalia. Kasvu- ja samalla inflaationäkymä ei lisäksi voi olla kovin hyvä, sillä EKP väläytteli viime viikolla uuden elvytysohjelman mahdollisuutta. Korkotaso on jo puskettu nollaan ja talouskasvu on siitä huolimatta vaatimattoman matalaa, mikä lisää painetta keskuspankin luovuuden lisäämiselle elvytyskeinoja miettiessään.

Katseet kohdistuvat Japaniin tällä viikolla

Ostopäällikköindekseissä epävarmuuden kasvun takana ovat kauppapoliittiset ongelmat. USA:n ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut ovat olleet toukokuun alusta lähtien jäissä, mutta niiden lämpenemistä odotetaan kesäkuun lopun Japanin G20-kokouksessa. Kyseessä olisi ylimmän, eli presidenttitason tapaaminen, joten siitä saadaan todennäköisesti vahvaa suuntaa neuvottelujen jatkolle. Luonnollisesti paras lopputulema olisi jonkinlainen ”diili”, joka lopettaisi kahden suurvallan nokittelun ulkomaankaupan esteiden lisäämisessä, mistä on kärsinyt jo koko maailmantalous.

Laihakin sopimus olisi kovan työn takana, eikä ainakaan kiinalaisten viestintä ole puoltanut tätä vaihtoehtoa viime aikoina. Kiinalaiset ovat valmistautuneet ”pitkään marssiin” kauppasodassa, ja varhain tänään Kiinan varakauppaministeri Wang Shouwen kertoi Reutersin mukaan, että sekä Kiinan että USA:n pitäisi tehdä kompromisseja neuvotteluissa. Perjantaina alkava kokous on kauppaneuvottelujen vuoksi selkeä kohokohta viikon tapahtumissa. Mielestämme laiha diili, eli lähinnä tauko kauppasodassa USA:n ja Kiinan välillä, on todennäköinen jossakin vaiheessa, mutta toukokuun tullikorotukset vähensivät sen mahdollisuutta lähiviikkoina tapahtuvaksi.