Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Öljy toi uuden riskin osakemarkkinalle, kylmä kyyti jatkui aamulla

Öljy toi uuden riskin osakemarkkinalle, kylmä kyyti jatkui aamulla

Artikkeli 09.03.2020 8:12 TalousMakroanalyysiRaaka-aineet

Viime viikko oli Euroopan osakemarkkinalla laskuviikko. USA:ssa S&P 500 päätyi lopulta niukkaan nousuun, mutta viikonlopun tapahtumat painoivat indeksifutuurit kummallakin alueella jälleen rajuun laskuun aamulla. Kaksi teemaa nousi nyt keskiöön osakemarkkinalla: korona ja öljy.

Ensimmäinen on hallinnut uutisointia jo tovin, mutta viruksen edelleen nopea leviäminen Euroopassa ja USA:ssa herättää pelkoja etenkin talouskasvun taustalla olevan kotitalouksien kysynnän rajusta laskusta. Esimerkiksi Italiassa jo kolmannes kansasta, yli 16 miljoonaa ihmistä on asetettu karanteeniin, mikä tarkoittaa samalla katujen tyhjenemistä ja kauppojen aukiolon rajoituksia sekä siirtymistä etätöihin niissä ammateissa, joissa se on mahdollista. Pelkona onkin, että kysyntä tyssää koronavirusalueilla täysin muissa kuin välttämättömyyshyödykkeissä, mikä voisi tuoda jopa kolmanneksen loven talouskasvuun. Italiassa huoli on akuutein, mutta voi lisääntyä muissakin euromaissa, jos vastaavia karanteenitoimia joudutaan tekemään.

Toiseksi huolenaiheeksi nousi öljy, jonka hinta oli yli 30 %:n laskussa aamulla. Rajuun pudotukseen johtivat Saudi-Arabian aggressiiviset öljyn vientihinnan leikkaukset (6-8 dollaria barrelilta), jotka tulivat rangaistuksena Venäjälle koordinoitujen tuotannonleikkausten vastustamisesta. OPEC+-ryhmä, johon kuuluvat keskeiset öljyntuottajat USA:ta lukuun ottamatta, pyrki neuvottelemaan uusista tuotannonleikkauksista vakauttaakseen markkinaa mahdollista öljyn kysynnän laskua vastaan. Venäjä hankasi vastaan neuvotteluissa, mikä johti maailman suurimman öljyntuottajan toimiin ja samalla lopetti OPEC+:n kolmen vuoden pituisen yhteistyön. Samalla toimia pidetään alkuna rajummalle hintasodalle, joka tuo jälleen yhden epävakaan elementin myös osakemarkkinalle, sillä öljy on maailmantaloudelle tärkeä raaka-aine. Etenkin velkaantuneille USA:n liuskeöljyn tuottajille hinnan lasku on suuri huolenaihe, sillä matala hinta rajaa mahdollisuuksia tuotannolle. Dallasin Fedin 2019 toteutetussa kyselyssä olemassa olevalle liuskeöljyn tuotannolle ns. break-even hinta on km. 27-37 dollaria/bbl ja uudelle tuotannolle 48-54 dollaria/bbl. Näin ollen nykyhinnoilla tuotantoa jouduttaisiin jo rajoittamaan. Valkoisessa talossa liuskeöljyn tuottajien ahtaalle joutumista tuskin katsotaan hyvällä, joten Saudi-Arabian hinnanalennukset voivat laukaista laajempiakin seurauksia.

Marianne Palmu