Osakemarkkinalla takana laskuviikko, Mayn ero aiheuttaa jo kuiskutteluja pukukopissa

Osakemarkkinalla takana laskuviikko, Mayn ero aiheuttaa jo kuiskutteluja pukukopissa

Artikkeli 27.05.2019 6:55 MakroanalyysiBrexitKiinan talousTalous

Viime viikko oli Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla laskuviikko. Poliittiset voimat eivät näytä jättävän sijoittajia rauhaan, sillä USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelujen umpikujan (uusia neuvotteluja ei ole sovittu) lisäksi hämmennystä lisäsi Britannian pääministerin Theresa Mayn eroilmoitus ja viikonlopun EU-vaalit.

Monissa EU-maissa viikonloppuna järjestetyt EU-vaalit olivat jälleen osoitus unionin pirstaloitumisesta, sillä EU-kriittisten ja äärioikeistolaisten puolueiden kannatuksen kasvu oli kovaa. Pieni helpotuksen huokaus saattoi kuitenkin maanantaiaamuna kuulua, sillä vaikka kansallismieliset puolueet kasvattivat Reutersin mukaan äänimääräänsä viime vaaleista, se jäi 22 %:iin kokonaispaikoista. Näin ollen EU:ta yhteen ajavat voimat ovat vaalienkin jälkeen edelleen voitolla. Markkinoilla reaktio vaalitulokseen oli vaimea, sillä huonot skenaariot EU-kriittisten puolueiden noususta jäivät toteutumatta.

May poistuu näyttämöltä kesäkuussa

Iso-Britanniakin äänesti EU-vaaleissa perustussopimuksen mukaisesti, vaikka maan prosessi erota unionista on edelleen - ja pahasti - kesken. EU-eronäytelmästä on tulossa pitkä, ja perjantaina sen päänäyttelijä Theresa May ilmoitti erostaan. Kukaan tuskin voi moittia Mayta yrittämisestä, sillä rooli neuvotella erosopimus ja viedä se läpi parlamentissa oli selvä, eikä kuiskaajia tarvittu. Käsikirjoitus oli kuitenkin huono, ja niin Mayn kotijoukot eli konservatiivit lopulta saivat pääministerin ilmoittamaan erostaan. May poistuu näyttämöltä kesäkuussa, ja pukuhuonekuiskuttelut ovat käyneet koko kuukauden ajan kuumana hänen seuraajastaan. Yksi varteenotettava korvaaja on Boris Johnson, joka tiedetään EU-skeptisenä poliitikkona, ja hänen suussaan vuorosanat olisivat todennäköisemmin myös kovan Brexitin puolella, sillä Johnson on jo ehtinyt lupaamaan, että ero tulee lokakuun lopussa - sopimuksella tai ilman. Uudet vaalitkin ovat pöydällä opposition toimesta. Vaikka osakemarkkinalla Britannian yhä jatkuvaan Brexit-näytelmään on suhtauduttu melko tyynesti, kovan Brexitin todennäköisyyden nousu voi lisätä hermoilua tulevina kuukausina ja Mayta voi tulla vielä ikävä.

Kiinan teollisuuden voitot laskivat ennen kauppasodan eskaloitumista

Kiinassa teollisuuden voitot kääntyivät jälleen laskuun huhtikuussa, ja tammi-huhtikuussa lasku oli 3,4 % vuodentakaisesta. Luvut ovat linjassa heikkojen teollisuustuotannon ja investointilukujen kanssa. Lisäksi pitää muistaa, että Kiinan ja USA:n välinen kauppasota eskaloitui jälleen toukokuussa, joten siitä kammennutta epävarmuutta ei ole mukana vielä huhtikuun luvuissa. Odotammekin toukokuun luvuista huhtikuuta heikompia.