Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Osakemarkkinalla takana laskuviikko, poliittiset tapahtumat siirtyivät hamaan tulevaisuuteen

Osakemarkkinalla takana laskuviikko, poliittiset tapahtumat siirtyivät hamaan tulevaisuuteen

Artikkeli 15.04.2019 6:43 MakroanalyysiKiinan talousEuropolitiikkaTalous

Viime viikko oli Euroopan osakemarkkinalla pitkälti laskuviikko, ja Helsingin pääindeksi painui hieman muuta Eurooppaa enemmän. Markkinoilla alkaa olla katseet jo alkavassa tuloskaudessa, ja poliittisetkin tapahtumat näyttävät siirtyvän hamaan tulevaisuuteen. Näin tapahtui ainakin Britannian EU-erolle, jolle annettiin jatkoaikaa lokakuun loppuun asti. Ongelmia ei siis edelleenkään ole ratkottu, vaan niitä siirretään. Poliittiset solmut alkavat olla Euroopassa tätä päivää. Tästä yhtenä osoituksena on Suomen eilinen vaalitulos, josta on ennakkotietojen perusteella hyvin vaikea lähteä muodostamaan hallitusta. Käsittelemme europolitiikkaa myös tuoreessa inderesPodissa ja makronäkymää laajemmin videolla. 

Talousnäkymä on tällä hetkellä edelleen harmaa etenkin USA:ssa ja Euroopassa, sillä talousyllätykset ovat edelleen olleet vahvasti mollivoittoisia. Sen sijaan Kiinassa helmikuussa rajussa laskussa (-20,7 %) ollut vienti palasi maaliskuussa 14,2 %:n kasvuun vähentäen huolia talouden rajusta jarrutuksesta. Tuonti kuitenkin jatkoi laskuaan, ja sukelsi maaliskuussa 7,6 % (helmikuussa -5,2 %) osoittaen kotimaan kysynnän hiipumisesta. USA:n ja Kiinan kauppasodalla on ollut suuri vaikutus ulkomaankauppalukuihin, ja etenkin Kiinan osalta olisi positiivista, mikäli sopuun päästäisiin. Näiden odotusten tukemana Shanghai Composite on ollut yksi alkuvuoden kovimpia nousijoita (lähes +28 %) maailman pörsseistä. Presidentti Trump lupaili ratkaisua kauppaneuvotteluissa lähiviikkoina, mutta tietoa sisällöstä on tihkunut markkinoille vain vähän.

Mielenkiintoista on se, että Kiinan elpyneet talousluvut ovat suoraan yhteydessä lainakannan kasvun kulmakertoimen jyrkkyyteen vahvistaen, että elvytystoimet ovat lisääntyneet taloudessa. Esimerkiksi tuoreet luvut juan-määräisten lainojen kasvusta maaliskuulta ylittivät markkinaodotukset (kasvu vuodentakaisesta 13,7 %). Näissäkin luvuissa on alkuvuonna tosin ollut rajua heittelyä, joten odotamme vahvistusta kehitykselle lähikuukausina. Joka tapauksessa näyttää siltä, että Kiinan hallinto on valmiustilassa talouden tukitoimien suhteen, vaikka finanssikriisin aikojen veroista merkittävää elvytystä ei olekaan mielestämme luvassa.