Pörsseissä nähtiin viime viikolla punaista, osakemarkkina herkkä kauppasodan käänteille

Punainen oli viime viikon väri Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla, sillä pääindeksit painuivat reilusti viikon aikana. Markkinalla on seurattu herkällä korvalla USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluihin liittyvää uutisvirtaa sen jälkeen, kun USA:n presidentti Donald Trump viikko sitten teki täyskäännöksen viestinnässään, ja asetti tullikorotukset voimaan perjantaina arvosta 200 miljardin dollarin kiinalaistuonnille. Pelotteet eivät jääneet siihen, sillä Trump uhkasi samalla laajentaa tullejaan koskemaan lähes koko Kiinan tuontia. Käsittelimme tullikiistoja myös makrovideossa täällä.

Nyt näyttää siltä, että Kiina ja USA ovat ajautuneet uuteen umpisolmuun neuvotteluissaan. Valkoisen talon mukaan se vaatii Kiinalta selviä askelia sopimuksen täytäntöönpanon eteen, mutta Kiina ei ole valmis väistymään sen kannalta keskeisissä asioissa. Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlowin mukaan pullonkaulana on Kiinan haluttomuus tehdä lakimuutoksia sopimuksen pohjalta. Neuvottelut kahden talousmahdin välillä jatkuivat loppuviikolla tullikorotuksista huolimatta, ja niissä ei mm. Reutersin uutistietojen mukaan edetty. Tullikorotukset pysyvät voimassa neuvottelujen jatkumisesta huolimatta.

Larry Kudlow sanoi viikonloppuna televisiohaastattelussa, että on ”suuri mahdollisuus” sille, että Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping käsittelisivät tulliaihetta kesäkuun lopussa Japanissa pidettävässä G-20-huippukokouksessa. Mielestämme viime viikolla otettu takapakki neuvotteluissa vaikuttaa sen verran suurelta, että tullineuvotteluihin voi hyvinkin tulla tätä pidempikin viivytys. Paljon neuvotteluiden suuntaa määrittää myös se, kuinka Kiina vastaa USA:n tullikorotuksiin ja saako vastaus Valkoisen talon lisäämään tulleja Kiinaa vastaan.

Joka tapauksessa viime viikko oli huono merkki myös maailmantalouden näkymien osalta, sillä kauppasotaan liittyvä epävarmuus ei ole ihan heti poistumassa näkymien yltä. Kokonaisuudessaan talouskuva on heikon alkuvuoden jälkeen tasaantunut etenkin euroalueella ja Saksassa, ja perjantaina Saksan viennistä saatiin pitkästä aikaa positiivinen yllätys. Vienti kasvoi maaliskuussa 1,5 % kuukauden takaisesta, kun Reutersin konsensus odotti laskun jatkuneen. Kauppasotaepävarmuuden jatkuminen tietää lisää epävarmuutta myös yrityskenttään, ja esimerkiksi USA:ssa yritysten investointisuunnitelmat ovat vähentyneet reilusti viime kuukausina. Näkymä on siis edelleen haastava ja poliittinen epävarmuus tekee siitä hyvin vaikeasti ennustettavan tällä hetkellä.