Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Puheet aselevosta kauppasodassa virisivät G20-kokouksen alla

Puheet aselevosta kauppasodassa virisivät G20-kokouksen alla

Artikkeli 27.06.2019 7:19 MakroanalyysiTalous

Viestintä USA:n ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa on pehmentynyt hieman. South China Morning Post -lehti kirjoitti nimettömiin lähteisiin vedoten, että USA ja Kiina ovat sopineet alustavasta aselevosta kauppasodassa ennen USA:n presidentti Donald Trumpin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin lauantaista tapaamista Japanissa G20-kokouksen yhteydessä. Tämä tarkoittaisi sitä, että USA lykkäisi uhkaamiaan tuontitullien korotuksia. Lehden mukaan sovun yksityiskohdat julkaistaan kummankin maan julkaisemissa lehdistötiedotteissa. Aselepo oli sen mukaan Kiinan hinta tapaamiselle. Kumpikaan osapuoli ei vahvistanut uutista.

Myös Donald Trump kertoi eilen Reutersin mukaan, että voisi harkita 25 %:n sijaan 10 %:n tulleja kiinalaistuotteille. Minkäänlaisesta aselevosta ei kuitenkaan vielä ollut puhetta. Trump uhkasi toukokuussa, että on valmis asettamaan käytännössä koko Kiinan tuonnin USA:han tullien alaiseksi, mikä tarkoittaisi tulleja vielä arvosta 300 miljardin dollarin tuonnille. Nämä tullit ovat myös lauantain tapaamisen keskiössä.

Huhumylly ennen tapaamista pyörii nyt kuumana, joten nimettömiin lähteisiin perustuviin uutisiin on syytä suhtautua pienellä varauksella. Mikäli uutinen kuitenkin pitää paikkansa, parantaisi se selvästi lähtökohtia USA:n ja Kiinan välisille neuvotteluille lauantaina. Tulliuhkan siirtyminen toisi samalla hengähdystauon osakemarkkinalle. Useat tärkeät yksityiskohdat uupuvat kuitenkin uutisesta, kuten aselevon pituus eli onko suunnitteilla esimerkiksi samanlainen 90 päivän ajanjakso kuin joulukuussa. Joka tapauksessa suunta viestinnässä on oikea, ja toteutuessaan vaikkapa kolmenkin kuukauden aselepo toisi pienen hengähdystauon neuvotteluissa ja markkinoille lyhytaikaisen helpotuksen tulliuhan poistuessa hetkeksi.