Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Rahapolitiikan hattutemppu: odotukset Kiinan elvytyksen lisäämiseksi kasvaneet

Rahapolitiikan hattutemppu: odotukset Kiinan elvytyksen lisäämiseksi kasvaneet

Artikkeli 17.09.2019 6:49 TalousMakroanalyysiKiinan talous

Kiinan keskuspankki piti pankkien välisellä markkinalla käytetyn MTLF-viitekorkonsa (medium-term lending facility) aamulla ennallaan 3,3 %:n tasolla, mutta markkinoilla odotetaan laajasti lisää elvyttäviä toimia maan rahapolitiikkaan. Kiinan keskuspankki leikkasi hiljattain pankkien reservivaatimuksia, ja toimet tulivat voimaan tällä viikolla. Lisäksi loppuviikolla odotetaan laskua uusien lainojen viitekorkona käytettyyn LPR-korkoon (loan prime rate), josta kerroimme tarkemmin elokuun lopun makrokommentissa. Kiinan elvytysodotukset kohdistuvatkin lähinnä maltillisiin leikkauksiin lainakoroissa ja reservivaatimuksissa, joista saataisiin tukea kotimaan kysynnälle. Sen sijaan finanssikriisin aikaisia koko maailmantaloutta tukevia merkittäviä toimia ei tällä kertaa ole odotettavissa.

Paine Kiinan rahapolitiikkatoimia kohtaan on kasvanut heikkenevän talousuutisvirran myötä. Eilen maan teollisuustuotannosta ja vähittäismyynnistä saatiin selvästi odotettua heikompia lukuja, ja ulkomaankauppakin on yskähdellyt. Aamulla julkaistujen lukujen mukaan Kiinan asuntohintojen nousu tasaantui elokuussa, mikä kertoo markkinan jäähtymisestä. Asuntomarkkina on ollut yksi Kiinan talouden tukipilareista etenkin teollisuuden kasvun hidastuessa, ja kiinteistöinvestoinnit kasvoivat elokuussa nopeimmin neljään kuukauteen. Nopeasti kasvanut asuntovelka ja pitkään jatkunut hintojen nousu nähdään kuitenkin nousevana uhkana markkinalla.

Etenkin kauppasota on nyt riskinä Kiinan taloudelle, ja uusia tullikorotuksia on näillä näkymin tulossa voimaan vielä tämän vuoden aikana, mikäli USA ja Kiina eivät pääse sopuun uutisten mukaan tällä viikolla starttaavissa kauppaneuvotteluissa. Toisaalta Kiinalla on heikkenevien talouslukujen myötä oiva tilaisuus liittyä tekemään rahapolitiikan hattutemppua eli lisäämään elvytystä Euroopan keskuspankin ja odotuksien mukaan Federal Reserven jatkoksi. Jälkimmäisen osalta korkokokous on huomenna, ja ohjauskoron lasku on jo lyöty lukkoon odotuksissa. Julkaisemme kokousennakon huomenaamulla.