Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Saksa keikkuu taas taantuman partaalla, velkakirjamarkkinalla taantumakello tikittää

Saksa keikkuu taas taantuman partaalla, velkakirjamarkkinalla taantumakello tikittää

Artikkeli 15.08.2019 7:10 TalousMakroanalyysiUSA:n talousKorotEurotalous

Keskiviikko oli vaikea päivä osakemarkkinalla, jossa nähtiin reiluja tiputuksia indeksitasolla. Talousuutisisten negatiivinen vire jatkui Saksan BKT-lukujen myötä ja USA:n taantumaindikaattorit nousivat entistä enemmän koholle, kun korkokäyrä kääntyi negatiiviseksi myös kahden ja kymmenen vuoden korkojen vertailussa.

Saksa näyttää keikkuvan jälleen taantuman partaalla. Maan BKT supistui Q2:lla 0,1 % edellisestä kvartaalista (vuodentakaisesta kasvua oli kuitenkin 0,4 %) ja teknisen taantuman tunnusmerkit täyttyvät, mikäli negatiivisia lukuja saadaan myös Q3:lla. Edellisen kerran huoli teknisestä taantumasta nousi 2018 kolmannella kvartaalilla, jolloin talouskasvu niiasi. Tuolloin taantumalta onnistuttiin välttymään, mutta nyt talousnäkymät ovat heikompia. Etenkin reaaliaikaiset ja eteenpäin katsovat indikaattorit (teollisuuden tilaukset sekä kotimaassa että ulkomailla, op-indeksit, elinkeinoelämän ja sijoittajaluottamus) ovat jatkaneet heikentymistään, mikä lisää taantumatodennäköisyyttä myös Q3:lla.

Saksan tilanne on vaikea, sillä etenkin maailmankaupasta nousevat jännitteet ovat iskeneet maan vientiteollisuuteen, jonka vaikutus BKT:henkin on huomattava. Nettovienti eli viennin ja tuonnin erotus painoi Saksan talouskasvua välillä Q3’18-Q1’19 noin prosenttiyksikön verran, ja odotamme negatiivisen kehityksen jatkuneen myös Q2:lla (tarkemmat luvut viennin vaikutuksesta Q3:lla julkaistaan myöhemmin). Saksan tilastokeskus mainitsi tiedotteessa, että kuluttajakysyntä ja investoinnit olivat positiivisella puolella BKT:ssa. Ne eivät kuitenkaan nykyisessä taloustilanteessa pysty kannattelemaan talouskasvua ilman julkisen kysynnän lisäystä. Saksan hallitus ei kuitenkaan ole osoittanut kiinnostusta menoelvytykseen, sillä Reutersin mukaan hallituksen edustajat ovat kertoneet talouspolitiikan olevan jo nyt ekspansiivista. Saksalla - toisin kuin monella muulla euromaalla - elvytysvaraa olisi, sillä julkisen velan osuus BKT:sta on selvästi euroalueen keskiarvon alapuolella (60,9 % BKT:sta 2018) ja julkinen talous ollut viime vuodet ylijäämäinen. Mikäli julkinen valta pitää kukkaronnyörit kireällä ja maailmankauppa jatkaa laskuaan, taantumaa on hyvin vaikea välttää.

Velkakirjakorkojen luisu jatkuu

Velkakirjamarkkinalla korkojen lasku jatkui aamulla ja markkinalla nähtiin historiallisiakin käänteitä. USA:ssa 30-vuotinen korko painui alle kahden prosentin ensimmäistä kertaa historiassa. Lisäksi korkokäyrä kääntyi negatiiviseksi ensimmäistä kertaa 12 vuoteen kaksivuotisen ja kymmenvuotisen koron erotuksen osalta. Korkokäyrä on historiassa ollut hyvä taantumamittari (huhtikuussa julkaistu ja edelleen relevantti artikkeli aiheesta täällä) ja käyrä kääntyi jo aikaisemmin tänä vuonna kolmen kuukauden ja kymmenen vuoden korkojen osalta. Nyt molemmat taantumaindikaattorit ovat punaisella, mikä on lisännyt huolia velkakirjamarkkinalla. Korkojen lasku USA:ssa ja euroalueella heijastelee jo merkittäviä taantumariskejä maailmantaloudessa. Huonoja uutisia on nyt paljon ilmassa, joten velkakirjamarkkinan turvasatamakysynnälle (ja korkojen laskulle) on paikkansa. Mikäli velkakirjamarkkinan skeptinen skenaario globaalista taantumasta osuu oikeaan, on pörssiyhtiöiden tuloskasvuodotuksiin vaikea yltää. Taantumapelko tarrasi eilen yhä tiukemmin myös osakemarkkinalle, sillä indeksilasku syveni USA:ssa kolmen prosentin tuntumaan päivätasolla.