Saksan hallitusneuvotteluissa vaikeuksia mutta talousnäkymä vahva

Saksan hallitusneuvotteluissa vaikeuksia mutta talousnäkymä vahva

Artikkeli 11.01.2018 8:30 MakroanalyysiEuropolitiikkaEurotalousTalous

Saksan hallitusneuvotteluissa ollaan edelleen tunnustelevassa vaiheessa. Aikataulun mukaan alustavia neuvotteluja käydään tähän päivään asti, jolloin olisi määrä päättää siitä, siirrytäänkö hallitustunnusteluissa virallisiin neuvotteluihin. Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraateilla on tavoitteissaan ristiriitaa etenkin sosiaalidemokraattien kanssa, ja yhteinen sävel pitäisi vihdoin löytää. Ilman sosiaalidemokraattien tukea Merkel ei puolestaan pääsisi muodostamaan laajaa koalitiota.

Uutislähteiden mukaan puolueet ovat jo päässeet yhteisymmärrykseen joistain maahanmuuttopoliittisista ja ympäristötavoitteista, mutta avoimia aiheita on edelleen pöydällä. Edelleen uskoa sopuun löytyy, sillä vaihtoehdot ovat vähemmän mairittelevia: vähemmistöhallitus tai uudet vaalit.

Takkuilevista hallitusneuvotteluista huolimatta eilen saatiin jälleen vahvoja lukuja Saksan taloudesta. Talouskasvun tärkeäksi tukipilariksi noussut rakentaminen oli viime vuoden tammi-lokakuussa vahvassa kasvussa, sillä sektorin liikevaihto kasvoi 5,6 % vuodentakaisesta. Uusien tilauksien virrasta päätellen aktiivisuus jatkuu vahvana myös alkuvuonna. Saksan tilastokeskus julkaisee tänään vuoden 2017 talouskasvuluvut. Reutersin konsensus ennustaa 2,4 %:n kasvua, mikä olisi parasta kuuteen vuoteen, mutta myös positiivisille yllätyksille on viimeaikaisen positiivisen talousuutisvirran (teollisuustuotanto +3,4 % ja vienti +4,1 % marraskuussa) perusteella edellytyksiä.