Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Sopimuksettomuuden taidetta - kauppasodan kuusi tärkeää kuvaa

Sopimuksettomuuden taidetta - kauppasodan kuusi tärkeää kuvaa

Artikkeli 28.05.2019 7:03 MakroanalyysiUSA:n talousKiinan talousEurotalousTalous

USA:n ja Kiinan välisten kauppaneuvottelujen täyskäännös toukokuun alun jälkeen on saanut markkinatoimijat maailmalla varpailleen. Paljoin uumoiltu kauppasopimus on liukumassa yhä kauemmas osapuolten käsistä eikä kummallakaan osapuolella näytä olevan suurta halua palata neuvottelupöydän ääreen, saati tarttua allekirjoituskynään. Nostamme tässä tekstissä esiin kuusi kuvaa, jotka ovat olennaisia kauppasodan kannalta.

  1. Missä ollaan nyt?

USA:n toukokuun alussa tekemän korotukset tullimaksuihin nostivat panoksia selvästi kauppasodassa. USA:n alijäämä Kiinan kanssa on edelleen omaa luokkaansa, mutta tuonti näyttää vähentyneen selvästi. Uudet tullit koskettavat USA:n tuonnista jo noin neljännestä, mutta globaalissa mittakaavassa osuus on toki pienempi, noin 3 %. Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että uhka kauppasodan eskaloitumisesta on edelleen olemassa.

  1. Mitkä ovat taloudelliset vaikutukset tällä hetkellä?

Kauppasodassa ei ole nähty voittajia, ja suurimpana kärsijänä ovat maailmankaupasta riippuvaiset yritykset. Kiinalaisyritysten tuonti USA:han on kärsinyt selvimmin kauppasodasta. Maailmanlaajuisiltakaan vaikutuksilta ei ole voitu välttyä, sillä kyse on kahdesta maailmantalouden suurvallasta. Maailmankauppa ja rahtikuljetukset ovat kääntyneet jyrkkään laskuun, samoin investointisuunnitelmia on siirretty hamaan tulevaisuuteen, mikä on sysännyt pääomahyödykkeiden tilaukset laskuun globaalisti.

 

  1. Entä Eurooppa?

Vaikka Trump lykkäsi autotullikorotuksia EU:lle, ei Euroopassakaan voi hengähtää helpotuksesta. Kiinan viennin lasku koskettaa myös eurooppalaisyrityksiä, koska niillä on merkittävä arvonlisä Kiinan viennissä, eli eurooppalaisia välituotteita tai työtä sisältyy vientiin. Koska globaalien arvoketjujen siimat ulottuvat kauas, neuvottelujen etenemistä kannattaa seurata vastedeskin tarkalla - ja kriittisellä - silmällä.

Kaikkien kuvioiden lähteenä TS Lombard