Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Taantuma USA:ssa - miksi ei?

Taantuma USA:ssa - miksi ei?

Artikkeli 10.09.2019 7:01 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

Viime aikoina USA:n punaisella käyneet taantumamittarit (esim. kääntynyt korkokäyrä) ovat nousseet kestopuheenaiheeksi sijoittajien keskuudessa. Mikäli talouskasvu USA:ssa yskähtelee, meillä Euroopassakin kannattaa kaivaa kuumemittarit esiin. Vaikka talouskasvu hidastuu, taantuma ei USA:ssa kuitenkaan näytä vielä olevan aivan kulman takana. Tässä syyt väitteen perusteluiksi.

1. USA:n julkinen kulutus on kasvussa. Donald Trumpin presidenttikausi on ollut julkisen kulutuksen ”kulta-aikaa”. Taloutta on tuettu sekä veronkevennyksin että liittovaltion kulutusta lisäämällä, minkä vuoksi liittovaltion alijäämäkin on kasvanut selvästi. Julkisen kysynnän rooli talouskasvun tekijänä korostui Q2:lla, sillä osuus USA:n BKT:n kasvusta oli aikaisempiin kvartaaleihin nähden korkea, yli 0,5 %-yksikköä. Odotuksissa on, että ennen USA:n ensi vuoden presidentinvaaleja julkisissa kuluissa ei säästellä.

2. Kotitalouksien raha-asiat nykyään paremmassa kunnossa. Amerikkalaiskuluttajalla on selvästi paremmat taloudelliset puskurit kuin takavuosina. Säästämisaste on kahdeksan prosentin tuntumassa, joten jotain on jäänyt sukanvarteenkin pahan päivän varalle. Lisäksi palkkojen kasvu on kiihtynyt viime kuukausina lisäten taloudellista liikkumavaraa ainakin keskimäärin. Molemmat tekijät antavat tukea kuluttajakysynnän näkymille.

3. Keskuspankki elvyttävällä kannalla. USA:n keskuspankki Federal Reserve on selvästi ilmaissut, että aikoo tehdä kaikkensa maan taloutta tukeakseen. Keskuspankin seuraavalta kokoukselta ensi viikolla odotetaan jälleen ohjauskoron laskua ja vuoden lopussa korko voisi olla futuurimarkkinan todennäköisyyksien mukaan puolikin prosenttiyksikköä nykyistä alempana. Keskuspankin vahva läsnäolo tarjoaa turvapatjaa taantumalta suojautumiseksi.

4. Varastojen negatiivinen vaikutus Q2:lta tuskin toistuu. Varastojen negatiivinen vaikutus Q2:n talouskasvulukuihin oli merkittävä, -0,9 %-yksikköä. Tämä tuskin tulee toistumaan tällä tai ensi kvartaalilla, mikä ”korjannee” talouskasvulukuja ylöspäin.