Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Taantumapakkomielteiset saavat vastaansa väkivahvan työmarkkinan Yhdysvalloissa

Taantumapakkomielteiset saavat vastaansa väkivahvan työmarkkinan Yhdysvalloissa

Artikkeli 30.03.2022 7:17 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

Välillä vaikuttaa siltä, että Yhdysvaltain taloudessa ihan hakemalla haetaan merkkejä taantumasta. Tällaisen kuvan sain, kun avasin aamulla Reutersin uutispalvelun ja heti ensimmäisten joukossa oli uutinen Wall Streetin taantumapakkomielteestä. Yhdysvaltain korkokäyrä eli 2- ja 10-vuotisten velkakirjakorkojen erotus nimittäin kääntyi eilen iltapäivällä hetkeksi negatiiviseksi. Illan loppuun mennessä erotus oli taas positiivinen, kuten ao. kuvasta näkyy. Korkokäyrädebatti käy kuitenkin kuumana ja on taantumapeloillakin perustansa, mutta suinkaan käyrän kääntyminen ei kerro taantuman olevan heti kulman takana. Kävin viimeksi tilannetta läpi viime viikon makrokommentissa.

Työmarkkina väkivahva

Karhuilun aloittamista siirtää sekin, että Yhdysvaltain työmarkkinalta on viime aikoina saatu väkivahvoja lukuja. Eilen julkaistun datan mukaan avointen työpaikkojen määrä kasvoi jo 11,3 miljoonaan helmikuussa. Tämä tarkoittaa 1,8 työpaikkaa jokaista työtöntä työnhakijaa kohti, mitä Federal Reserven pääjohtaja Jerome Powell on kuvaillut jo epäterveeksi tasoksi. Työmarkkinalla on nyt varaa valita, mikä näkyy myös lopettamishalukkuuden kasvamisena. Niin kutsuttu lopettamisaste (quits rate), joka vastaa vapaaehtoisesti työpaikkansa jättäneiden määrää, nousi helmikuussa 2,9 %:iin kaikista työllisistä. Conference Boardin kuluttajakyselyssä työpaikan saantia vaikeaksi kuvaili puolestaan pienin osuus vastaajista 22 vuoteen.

Luonnollisesti työpaikkojen määrän kasvu ja samalla lisääntynyt kilpailu osaajista asettaa myös palkkapaineita työmarkkinalla. Perjantaina julkaistaan maaliskuun viralliset työllisyysluvut, joista odotetaan puolen miljoonan työpaikan lisäystä talouteen.

Lähde: Bloomberg

Lähde: Refinitiv

USA:ssa 5200 dollarin inflaatiovero

Mikäli palkat lähtevät ripeään nousuun, lisää se painetta myös Federal Reservelle kiristää rahapolitiikkaansa. Reaalipalkat ovat kuitenkin vielä vahvasti miinuksella, mikä toisaalta kiristää amerikkalaiskuluttajan tunnelmia entisestään. Bloombergin laskelmien mukaan kuluttaja maksaa tänä vuonna keskimäärin 5200 dollarin inflaatioveron kovan hintojen nousun vuoksi. Bloombergin mukaan puskuriakin hintojen nousun varalta pitäisi vielä riittää ylimääräisten säästöjen muodossa, vaikka ne kovaa tahtia nykymenolla hupenevatkin (ks. kuviot). Lähikuukaudet näyttävät amerikkalaiskuluttajien turnauskunnon historiallisestikin vaikeassa inflaatioympäristössä.

Lähde: Bloomberg

Kuvio: Yhdysvaltain inflaatiovero keskimäärin 5200 dollaria (lähde: Bloomberg)

Kuvio: Ylimääräiset säästöt Yhdysvalloissa (lähde: Bloomberg)

Federal Reserve ennustaa kuluvalle vuodelle hiipuvaa talouskasvua yhdistettynä kovaan hintojen nousuun, ja on viestinyt olevansa valmis myös 50 korkopisteen ohjauskoron korotuksiin tulevissa kokouksissa (maaliskuussa nosto oli 25 korkopistettä eli 0,25 %-yksikköä). Mielestäni yhtenä riskeistä Yhdysvaltain taloudelle on nyt se, että keskuspankki toimii liian myöhään ja liian rivakasti ja jouduttaa samalla omatekoisesti taloussyklin käännettä huonompaan.

Marianne Palmu