Talousodotukset ajurina valuutoille tänäkin vuonna

Talousodotukset ajurina valuutoille tänäkin vuonna

Artikkeli 08.01.2019 8:12 MakroanalyysiValuutatTalous

Euron viime vuotta leimasivat Italian vaalit, rahapolitiikkaodotukset ja selvä muutos talousodotuksissa. Yhteisvaluutan osalta pientä vahvistumista nähtiin Britannian puntaa ja Ruotsin kruunua vastaan, ja selvästi suurempi muutos Venäjän ruplaa vastaan. Yhdysvaltain dollaria vastaan vuosi puolestaan päättyi lähes 5 % miinuksella, kun Federal Reserven kiristyvä rahapolitiikka antoi selvää tukea dollarille.

Valuuttamarkkinoilla odotukset vuoden 2019 volatiliteetin suhteen ovat maltillisia. Konsensusennusteissa suurempia liikkeitä (yli 3 %:n muutoksia muita valuuttoja vastaan) ennustetaan ensimmäisen vuosipuoliskon osalta vain Ison-Britannian punnalle, jossa Brexit-epävarmuus on merkittävänä tekijänä eropäivään ollessa alle 3 kuukautta aikaa. Tämä näkyy myös valuuttaennusteissa, joissa on sisällä kaikki vaihtoehdot sopimuksettomasta lähdöstä hyviin kauppasuhteisiin EU:n kanssa. Epävarmuus on kuitenkin muissakin valuuttapareissa mielestämme korkealla, mikä voi tuoda yllätyksiä muutenkin vaikeasti ennustettavalla valuuttamarkkinalla.

Vuoden 2018 ennustedataa tarkasteltaessa konsensusodotukset olivat hieman yläkanttiin suhteessa EUR/USD:n toteutuneeseen kehitykseen. Vuoden 2019 alkupuoliskon osalta ennusteet osoittavat maltillisesti ylöspäin EUR/USD-kurssissa. Esimerkiksi Reutersin konsensus odottaa EUR/USD-kurssin vahvistuvan 6 kuukauden aikana kohti 1,165 dollarin tasoa nykyisestä 1,14 dollarista (ennusteet kerätty joulukuun alussa). EUR/GBP-kurssiin puolestaan odotetaan pientä heikentymistä (6 kuukauden päässä konsensusennuste 0,87 puntaa, nyt 0,89). EUR/RUB-kurssin odotetaan puolen vuoden kuluttua olevan lähes nykyisillä tasoillaan.

Vuonna 2019 pääteemoina valuuttamarkkinalla ovat Brexitin etenemisen lisäksi talouskasvu, rahapolitiikan mahdollinen suunnanmuutos ja politiikka. Euroalueen talousindikaattorit alkoivat näyttää jo 2018 aikana jäähtymisen merkkejä ja lasku jatkui vuodenvaihteessa. Yllätykset talousluvuissa ovat jatkuneet negatiivisina, mikä usein on merkki talousennusteiden laskusta lähitulevaisuudessa. Heikompi talouskasvunäkymä euroalueella on myös eurolle heikentävä tekijä etenkin, jos EKP alkaa sen myötä antaa merkkejä rahapolitiikan suunnan käännöksestä jälleen elvyttävämpään suuntaan. Luonnollisesti myös Federal Reserven tekemiset painavat EUR/USD-parissa. Markkinaodotukset ovat jo nyt kallellaan koronnostojen lopettamisen suuntaan. Mikäli keskuspankki jatkaisi aiotulla linjallaan koronnostoissa, antaisi se tukea dollarille.

Euron lähitulevaisuuden kehitystä tarkastellessa ei myöskään sovi unohtaa politiikkaepävarmuutta, josta korkomarkkina on hyvä mittari. Italian ja Saksan kapeneva korkoero voi antaa tukea eurolle lähiaikoina. Myös euron aseman vahvistuminen reservivaluuttana viime vuoden lopussa on yhteisvaluutalle positiivinen tekijä.