Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Teollisuustuotannon lasku jatkui euroalueella, espanjalaiset ehkä jälleen vaaliuurnille

Teollisuustuotannon lasku jatkui euroalueella joulukuussakin odotettua kovempana, käy ilmi Eurostatin keskiviikkona julkistamista luvuista. Tuotanto laski 0,9 % marraskuusta ja 4,2 % vuodentakaisesta. Tuotantoluvut olivat jatkoa alueella nähdylle heikkojen talouslukujen sarjalle: siinä missä USA:n talousdata on tasaantunut odotuksiin nähden, euroalueella on nähty pettymys toisensa jälkeen.

Loppuvuoden aikana teollisuuden hidastumiseen on haettu selitykseksi kertaluontoisia ja yhteen sektoriin rajoittuvia tekijöitä, kuten Saksan autoteollisuuden ongelmat, mutta joulukuun luvut osoittivat, että lasku on ollut laaja-alaista. Eurostatin lukujen mukaan vain kestokulutushyödykkeissä oli kuukausitasolla pientä kasvua (+0,7 %) ja välituotteissa nähtiin nollakasvua, mutta energian, kulutushyödykkeiden ja pääomahyödykkeiden osalta tuotanto supistui. Hyvin samansuuntaisia ovat Saksassa julkaistut teollisuusluvut, sillä sielläkin tuotanto kääntyi loppuvuonna laskuun kaikilla sektoreilla. Suhdannehuippu on siis selvästi ohi, ja tuotanto oli joulukuussa kahden vuoden takaisilla tasoilla.

Viimeaikaiset talousluvut ovat olleet kokonaisuutena yllättävänkin heikkoja ja herättäneet huolia siitä, onko euroalue vajoamassa kohti nollakasvua tai taantumaa. Suurimmat riskit kasvulle tulevat alueen ulkopuolelta ja ovat luonteeltaan poliittisia (USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelut ja Brexit), mutta kasvun jäähtyminen muissa suurtalouksissakin vaikuttaa vientikysyntään. Tällä hetkellä talous näyttää palaavan kohti ”normaalia”, eli vuositasolla prosentin tuntumassa olevaa talouskasvua. Kauppasodan pitkittymisen ja sopimuksettoman Brexitin uhka tosin hämärtävät näkymää edelleen. Epävarmuuden vallitessa huomio kiinnittyy entistä tarkemmin lähitulevaisuudessa julkaistaviin talouslukuihin, joista kiinnostavia mm. ovat tänään julkaistavat bkt-luvut.

Espanjassa lähdetään ehkä jälleen vaaliuurnille

Espanjan istuvan hallituksen tie näyttää entistä kivikkoisemmalta, sillä maan parlamentti hylkäsi hallituksen budjettiehdotuksen eilisessä äänestyksessä. Hallitus joutui napit vastakkain Katalonian edustajien kanssa sen jälkeen, kun se ei myöntynyt jatkamaan keskustelua Katalonian itsenäisyydestä. Katalonian edustajat lopettivat tukensa hallitukselle, mikä oli osasyynä myös budjetin kaatumiselle. Ennen äänestystä pääministeri Pedro Sánchez kertoi uutistoimistotietojen mukaan, että ilmoittaa ennenaikaisista vaaleista, mikäli hallituksen ehdotuksen kumoaa. Ilmoitusta ei kuitenkaan saatu vielä eilen, vaan Sánchez poistui parlamentista ilman kommentteja. Pääministeri edustaja kertoi, että lisätietoa asiasta saadaan perjantaina. Mikäli uusintavaalit järjestetään, todennäköisimmin ajankohta ajoittuisi huhtikuulle.

Vaalit olisivat Espanjassa jo kolmannet viimeisen viiden vuoden sisällä, mikä kertoo tuulisista paikoista maan politiikassa. Sisäpolitiikka on pahasti hajallaan johtuen kasvaneesta railosta Katalonian ja muun Espanjan välillä. Mielipidemittausten mukaan yksikään puolue ei olisi saamassa enemmistöä uusintavaaleissakaan, mutta oikeistopuolueiden olisi teoriassa mahdollista muodostaa yhdessä enemmistöhallitus.

Espanjan taloudelle budjetin hylkäys tarkoittaa sitä, että viime vuoden budjettia sovelletaan uudestaan. Tämän vuoksi Espanjan budjettialijäämäksi ennakoidaan 2,2-2,4 %, kun sosialistihallituksen tavoitteena oli laskea alijäämä 1,3 %:iin, kertoi Reuters. Espanjan pääindeksi IBEX jäi eilen muun euroalueen nousuvauhdista ja velkakirjamarkkinalla budjetin hylkäystä oli ilmeisesti osattu odottaa, sillä korkoero Saksaan kasvoi vain hieman.