Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Toimariblogi: Meidän hallitus

Toimariblogi: Meidän hallitus

Artikkeli 30.03.2021 13:29 Toimariblogi

Yritysten hallitukset ovat monille usein hyvin näkymätön taustavaikuttaja, vaikka hallitustyöllä on ratkaiseva vaikutus yrityksen pitkän aikavälin menestykseen. Inderesillä on varsin avoin kulttuuri ja aktiivinen hallitus, minkä takia ajattelin tällä kertaa blogissani jakaa, kuinka hallituksemme toimii ja minkälaisia tyyppejä sieltä löytyy.

Itseohjautuvassa organisaatiomallissamme hallituksen rooli poikkeaa ehkä hieman tyypillisestä. Operatiivisen johdon ei varsinaisesti tarvitse mennä kokouksiin neuvottelemaan mandaattia haluamilleen päätöksille tai ajamaan läpi hyväksyntää tietylle agendalle. Hallituksen kokous on minulle ensisijaisesti tilaisuus, jossa toimari pumpataan täyteen adrenaliinia. Hallitus puskee epämukavuusalueelle, haastaa ajattelemaan isosti ja tekemään rohkeita päätöksiä. Mutta jotenkin samaan aikaan se myös laittaa tekemiseen ryhtiä ja kurinalaisuutta, pakottaa huolehtimaan hallinnollisista asioista ja estää ottamasta tyhmiä riskejä. Vaikka perinteinen vallankäyttö ja hierarkia loistaa poissaolollaan, ovat meidän hallituksen jäsenet samaan aikaan tiukkoja ja vaativia. Tasapaino on loistava.

Ei ole liioiteltua sanoa, että emme olisi tässä ilman nykyistä hallitustamme. Historian tärkeissä tienhaaroissa he ovat ohjanneet rämäpäiset ja välillä hyväuskoiset nuoret yrittäjät oikealle polulle. He ovat jarruttaneet silloin, kun suunta on ollut menossa vääräksi ja puskeneet painamaan kaasua, kun reitti on ollut selkeä. Sättimisen sijaan ovat aina tsempanneet silloin, kun on mokailtu ja ottanut päähän.

Hallituksemme kokoontuu kuusi kertaa vuodessa ja yhteydenpito kokousten välillä on erittäin vilkasta. Ajasta ehkä 10 % katsotaan peruutuspeiliin ja 90 % tulevaisuuteen. Asialistalla on harvoin mitään päätöksiä edellyttäviä asioita ja äänestyksiä en muista koskaan pitäneemme. Avoimuuden periaatteemme mukaisesti henkilöstömme voi osallistua kokouksiin hangaround-jäsenenä kuunteluoppilaiksi ja puheenjohtaja julkaisee kokousten jälkeen koko firmalle blogipostauksen kokouksen keskusteluista.

Hallituksemme jäsenistöön kuuluvat puheenjohtaja Kaj Hagros sekä jäsenet Tero Weckroth, Annu Nieminen, Kai Seikku ja Sauli Vilén.

Kaj on start-up sijoittamisen moniottelija, hallitusammattilainen, kasvuyrittäjien puolestapuhuja ja itseohjautuvuuden evankelista. Hän yllyttää kreisihäröilyyn ja peräänkuuluttaa pitämään kapinahenkisestä kulttuurista kiinni myös kokoluokan kasvaessa. Inderes House Bandin perustanut Kaj ajattelee isosti ja jutut pyörivät keskimäärin jossain vuosikymmenen tulevaisuudessa. Samalla hän pitää yllä ryhtiä ja järjestystä hallitustyössä.

Tero on pitkän analyytikkouran tehnyt fintech- ja life science alojen spesialisti, sijoittaja ja hallitusammattilainen. Tero on yksi Suomen tunnetuimpia shakkinyrkkeilijöitä ja luultavasti lukitsee lohkoketjulla pyörän, jolla saapuu kokouksiin. Analyytikkotausta näkyy terävänä ymmärryksenä liiketoimintamalleista ja arvonluonnin mekanismeista. Teron erikoisuus on intohimoinen suhde finanssialan sääntelyyn. Tero innostuu kaikesta, mikä liittyy finanssialan vanhojen rakenteiden uudistamiseen digitaalisuuden avulla.

Annu on yritysten nettovaikutusta mittaavan The Upright Project -yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Annun firma ratkoo uskomattomalla energialatauksella niin käsittämättömän monimutkaista ja isoa ongelmaa, että se kuulostaa aluksi hullulta. Annu ei ole pelkästään isosti ajatteleva uuden polven yrittäjä, vaan saa asioita tehokkaasti aikaiseksi. Annu sanoo asiat terävästi ja suoraan, joskus sopivalla tavalla provosoiden. Hänellä on kyky saada ihmiset oivaltamaan asiat uusista, yllättävistä näkökulmista. Annun ajattelu yritysten roolista ja toiminnan tarkoituksesta yhteiskunnassa on liioittelematta vähintään yhden sukupolven verran valtavirtaa edellä.

Kai on piinkova hallitusammattilainen, kiinalaisen National Silicon Industry Groupin johtaja ja paljon nähnyt toimitusjohtaja. Kehuu harvoin, mutta sitäkin painokkaammin silloin kun siihen on todella aihetta ja tarvetta. On äärettömän tarkka siitä, että osakkeenomistajat huomioidaan tarkasti päätöksissä. Kai on erittäin vaativa tulosten suhteen eikä kaipaa selittelyitä, mutta osaa tehdä sen niin, että tekemiseen tulee vain lisää kipinää. Muistelee usein, kuinka Okmeticin ostaneen kiinalaisen NSIG:n edustajat saapuivat aikanaan Suomeen ”Inderesin Okmetic-raportit puhki yliviivattuina”.

Sauli on Inderesin pääanalyytikko, yksi perustajistamme ja yhteisöllemme tuttu kasvo. Sauli on ainoa operatiivisen henkilöstön edustaja hallituksessa, minkä olemme kokeneet luontevaksi ja toimivaksi toimintamalliksi. Sauli on äärettömän tehokas toimeenpanija, jonka kautta ideat siirtyvät kokouksista nopeasti käytäntöön.

Kasvuyhtiöt muokkaavat maailmaa sekä myös johtamista. Ilman hallituksemme tukea meidänkin siirtymä avoimeen ja luottamukseen rakentuvaan itseohjautuvaan organisaatiomalliin ei olisi ollut mahdollista. Moderni hallitus huolehtii lakisääteisistä tehtävistään ja tietää roolinsa osakeyhtiölain suhteen, mutta kravatti ei kiristä ja katse on vakaasti horisontissa ja siinä, mikä on yhtiölle pitkässä juoksussa parasta.

Mikael Rautanen

Inderes yhdistää pörssiyhtiöt ja sijoittajat. Inderesin asiakkaana on yli 150 pörssiyhtiötä, jotka haluavat palvella omistajiaan ja sijoittajayhteisöä tarjoamalla parempaa sijoittajaviestintää. Sijoittajayhteisöön kuuluu yli 64 000 aktiivista osakesijoittamisesta kiinnostunutta jäsentä. Inderesin yhteiskunnallisena tavoitteena on demokratisoida tieto finanssimarkkinoilla, jotta kaikilla olisi tiedon puolesta yhtäläiset mahdollisuudet sijoittaa ja säästää omaan tulevaisuuteensa.