USA:n hallinnon sulkeminen jäi väliaikaiseksi, positiiviset ennustetarkistukset jatkuivat

USA:n hallinnon sulkeminen jäi väliaikaiseksi, positiiviset ennustetarkistukset jatkuivat

Artikkeli 23.01.2018 8:48 MakroanalyysiEurotalousUSA:n talousTalous

USA:n hallinnon sulkeminen jäi markkinoiden ja veronmaksajien helpotukseksi tällä kertaa vain kolmen päivän mittaiseksi, sillä senaatti pääsi eilen sopuun valtion budjettiesityksen hyväksymisestä. Liittovaltion hallinnon työntekijät palaavat näin ollen töihinsä tänään. Sopu saatiin aikaan nopeasti, vaikka lähtökohdat neuvotteluille olivat aluksi vaikeat.

Vaikka sopu budjetista saatiin aikaan, toi se kuitenkin vain laihaa lohtua sisäpoliittiseen tilanteeseen, nimittäin eilisen päätöksen turvin budjetti turvattiin vain helmikuun 8. päivään asti. Lisäksi kiistakapulana olleeseen kysymykseen laittomina maahan tulleiden nuorten siirtolaisten kohtaloon ei saatu kunnon ratkaisua, vaan demokraatit suostuivat hyväksymään budjetin sen varjolla, että asiasta äänestetään lähiaikoina. Mikäli republikaanit eivät ota siirtolaisuusasiaa käsittelyyn, on hyvin mahdollista, että uusi budjettikamppailu käydään jo parin viikon kuluttua.

Hallinnon sulun purkautuminen oli positiivinen uutinen markkinoille, ja poisti samalla yhden lyhyen aikavälin riskitekijän, joka voi tosin tulla parin viikon kuluessa uudestaan esiin. Wall Streetilla on suhtauduttu muutoinkin maltillisesti poliittisiin riskeihin, mikä johtuu etenkin vahvoista odotuksista meneillään olevan tuloskauden suhteen. Reutersin laskelmien mukaan konsensusennusteissa odotetaan Q4:lle 12,4 %:n tuloskasvua. Tähän mennessä S&P 500-indeksin tuloksensa raportoineesta 55 yhtiöstä noin 80 % on ylittänyt markkinaennusteet. Neljän edellisen kvartaalin aikana tulosylityksiä oli tähän mennessä keskimäärin 72 %. Lukujen perusteella on pääteltävissä, että perusteita tulosoptimismille löytyy etenkin, kun myös talousyllätykset makrolukujen osalta ovat jatkaneet positiivisina. Kerroimme aiheesta viime torstain makroanalyysissä.

IMF:ltä reiluja korotuksia talousennusteisiin

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi eilen päivitetyt talousennusteensa tälle ja ensi vuodelle. Ennustetarkistukset olivat positiivisia ja heijastivat parin viime kuukauden ajan edelleen vahvistunutta globaalia talousympäristöä, sillä edellinen ennustepäivitys on tehty lokakuussa. IMF nosti maailmantalouden kasvuennustettaan tälle ja ensi vuodelle 3,9 %:iin (+0,2 %-yksikköä).

Keskimääräistä suuremmat muutokset oli luvassa USA:han, jossa tämän vuoden kasvuennustetta nostettiin 2,7 %:iin ja ensi vuoden 2,5 %:iin (+0,3 ja 0,4 %-yksikköä). Rahasto povaa euroalueelle tälle vuodelle 2,2 %:n ja ensi vuodelle 2,0 %:n kasvua (+0,3 %-yksikköä), mikä on sekin reilu tarkistus ylöspäin. Samalla IMF:n ennustepäivitys on jatkoa mm. EKP:n ja Fedin joulukuussa tehdyille ennustenostoille.