USA:n inflaatio hidastui, saako Trump lopulta haluamansa ohjauskoron laskun?

USA:n inflaatio hidastui, saako Trump lopulta haluamansa ohjauskoron laskun?

Artikkeli 13.06.2019 7:20 MakroanalyysiKeskuspankitFederal ReserveUSA:n talousTalous

Yhdysvaltain eiliset heikot inflaatiolukemat olivat sinetti markkinoiden koronlaskuodotuksille. Kuluttajahintojen nousu jäi toukokuussa kuukausitasolla 0,1 %:iin ja vuodentakaisesta 1,8 %:iin hidastuen samalla huhtikuun lukemista. Ruuan ja energian hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli 2,0 % hidastuen sekin. Samalla lukemat antoivat sinetin koronlaskuodotuksille. Futuurimarkkinan hinnoitteluun pohjautuvan Fed Watchin mukaan todennäköisyys yhdelle tai useammalle Federal Reserven ohjauskoron laskulle tänä vuonna on jo 98,5 %. Ensimmäinen ohjauskoron lasku tapahtuisi sen mukaan ensi viikon kokouksen jälkeen heinäkuussa. Todennäköisyys koronlaskuille on noussut selvästi myös Reutersin ekonomistikyselyssä. Se antaa koronlaskulle alhaisemman todennäköisyyden, 55 %, mutta jättää varauksen muutoksille ennusteissa siihen pohjautuen, mitä kauppasodassa seuraavaksi tapahtuu.

Trump ei ilmoittanut aikarajaa tullikorotuksille

Luonnollisesti epätietoisuus siitä, kuinka paljon hiekkaa on vielä jäljellä USA:n ja Kiinan välisten tullineuvotteluiden tiimalasissa, on vaikea pala purtavaksi talousennustajille. Mielestämme talousennusteissa on tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri epävarmuustekijä, sillä tullinokittelun kiihtyminen voi syöstä talouden taantumaan nopeastikin, kun taas kauppasodan loppuminen saattaa tuoda pienen piristymisen ennusteisiin, joissa tosin on jatkuvasti uumoiltu ratkaisua lähikuukausina. Ratkaisuun löytymiseen pohjautuvat Reutersin nykyisetkin konsensusennusteet, joissa uumoillaan Q2:lle notkahdusta talouskasvuun, mutta kasvun kiihtymistä jälleen loppuvuonna (ks. kuva alla).

Kauppaneuvotteluiden osalta kaikki on edelleen täysin auki, ja kesäkuun lopun G20-kokouksesta odotetaan vähintään välietappia, mutta toiveiden mukaan ratkaisun paikkaa, neuvotteluille. USA:n presidentti Donald Trump lisäsi hiljattain pelotteita kauppasodassa, kun uhkasi asettaa käytännössä loputkin Kiinan viennistä USA:han tullikorotusten alaiseksi, ja tämä uhka roikkuu edelleen markkinoiden yllä. Reutersin mukaan Trump ei ole halukas kertomaan, onko tälle uhalle asetettu jonkinlainen aikaraja.

Trump odottaa sittenkin ohjauskoron laskua?

Trumpin pelotteet edellä -taktiikka on aiheuttanut hermoilua osakemarkkinalla, ja paljon on keskusteltu siitä, mikä presidentin perimmäinen tavoite lopulta on. Trump on viime vuoden lopusta lähtien (viimeksi toissapäivänä, ks. twiitti) kritisoinut Fedin korkotasoa liian korkeaksi. Ehkäpä hän odottaa, että saa haluamansa ohjauskoron laskun ennen kuin löysää tiukkaa linjaansa kauppasodassa. Markkinaodotusten mukaan Fedin ohjauskoron laskua pitäisi odottaa heinäkuuhun, joten silloin G20-kokouksen yhteydessä ei vielä olisi luvassa sopua. Trump on aikaisemminkin näyttänyt, ettei kaihda kovien keinojen käyttöä kauppasodassa, joten uudet tullikorotukset vielä kesän aikana ovat täysin mahdollisia. Samalla ne lisäisivät riskejä taloudessa ja voisivat saada Fedin kiiruhtamaan rahapolitiikkansa löysäämistä.

Kesällä siis nähdään, onko presidentin kalenterimerkinnät kauppaneuvotteluille synkassa Fedin kokousaikataulun kanssa. Keskuspankin seuraava kokous on ensi viikolla ja kesän kokous heinäkuun lopussa.