Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

USA:n inflaatio kiihtyi 7 %:iin, asuminen pitää lukuja ylhäällä alkuvuoden

USA:n inflaatio kiihtyi 7 %:iin, asuminen pitää lukuja ylhäällä alkuvuoden

Artikkeli 13.01.2022 6:49 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

Yhdysvaltain kuluttajahintojen nousu kiihtyi entisestään mutta odotetusti joulukuussa, sillä inflaatio ylsi 7 %:iin vuodentakaisesta (korkein lukema vuoden 1982 jälkeen) ja pohjahintojen nousu 5,4 %:iin. Inflaatio on edelleen vahvasti poikkeusoloista johtuvaa: hyödykkeissä (pl. energia ja ruoka) hintojen nousu vuodentakaisesta oli 10,7 %, kun palveluissa lukema jäi 3,7 %:iin.

Energian hinta laski pitkästä aikaa

Etenkin asumisen kulut, joita voidaan pitää inflaation rakenteellisena ja pitkäaikaisempana tekijänä, ovat kallistuneet USA:ssa viime aikoina urakalla. Joulukuussa ne kallistuivat 4,1 % vuodentakaisesta. Asumisen kuluihin odotetaan lisäpainetta kuluvana vuonna, kun vuokrien nousu alkaa näkyä kuluttajahintaluvuissa, kuten Bloombergin joulukuussa tekemä mallinnus näyttää. Omikron-virusvariantin nopea leviäminen uhkaa pitkittää kysynnän ja tarjonnan epätasapainoa. Siksi inflaatiopaineet lienevät kuluttajien kiusana vielä tämän vuoden alkupuoliskon.

Pientä helpotusta ”kaiken kallistumisesta” kärsiville amerikkalaiskotitalouksille oli lukujen myötä myös tarjolla etenkin bensapumpulla. Energian hinta laski joulukuussa ensimmäistä kertaa huhtikuun jälkeen (-0,4 % marraskuusta) ja ruuan hinnan nousu hidastui 0,5 %:iin sen oltua 0,7-0,9 % viime kuukausina. Myös ulkomaankaupasta voi tulla ajan mittaan pientä helpotusta inflaatioon, sillä tuontihintojen kehityksen kanssa linkittynyt Kiinan tuottajahintojen nousu hidastui jälleen joulukuussa.

Lisää painetta keskuspankin suuntaan

Luonnollisesti kiihtynyt inflaatio lisää painetta Federal Reserven suuntaan, ja rahapolitiikan kiristystoimissa ollaan siirtymässä sanoista tekoihin. Korkoympäristö on muuttunut nopeasti ja reaalikorko painunut negatiivisimmaksi useaan vuosikymmeneen, mikä tekee Federal Reserven nollakorkopolitiikasta vielä elvyttävämpää kuin ”normaalioloissa” inflaation ollessa hitaampaa. Tässä mielessä velkakirjaostojen lopettamiselle ja koronnostoille on tilausta eikä ensimmäinen koronnosto jo maaliskuussa ole poissuljettu inflaatio- ja työllisyystilanne huomioiden.

Marianne Palmu