USA:n keskuspankki viesti kärsivällisyydestä, korko-odotuksissa täyskäännös

USA:n keskuspankki viesti kärsivällisyydestä, korko-odotuksissa täyskäännös

Artikkeli 07.01.2019 7:38 MakroanalyysiFederal ReserveTalous

Viime viikolla oltiin Euroopan ja USA:n osakemarkkinalla vahvasti vihreällä. Indeksinousu oli kovinta Helsingissä, jossa pääindeksillä oli jopa 3,7 %:n nousu, mutta muuallakin Euroopassa viikko oli hyvä. Etenkin perjantaina julkaistut erittäin vahvat luvut USA:n uusista työpaikoista ja samanaikaisen Federal Reserven kyyhkymäisiksi tulkitut näkemykset nostivat tunnelmia, samoin odotukset tänään alkavista USA:n ja Kiinan välisistä ministeritason kauppaneuvotteluista.

Perjantai oli USA:n osakemarkkinalla hyvien uutisten päivä ja samalla vastapainoa alkuviikolle, jolloin saatiin merkkejä talouskasvun heikkenemisestä (Teollisuuden ISM-indeksin raju lasku, Applen tulosvaroitus). Perjantaina julkaistut joulukuun työllisyysluvut olivat selvästi odotuksia paremmat, ja USA:n talouteen tuli kuukaudessa 312 000 uutta työpaikkaa. Tämä on parhain lukema 10 kuukauteen. Samalla työpaikkojen lisäys vuonna 2018 nousi vaikuttavaan 2,6 miljoonaan, jossa on selvää petrausta vuoden 2017 lukemaan (2,2 miljoonaa). Samalla palkkojen kasvu kiihtyi hieman, 3,2 %:iin vuodentakaisesta, mikä luo osaltaan inflaatiopaineita talouteen.

Perjantaiset työllisyyslukemat rauhoittelivat pahimpia pelkoja sen suhteen, että USA:n talous olisi matkalla kohti taantumaa. Työmarkkinakehitys ei kuitenkaan ole kovin vahva ennakoiva suhdanneindikaattori, sillä historiassa kehitys on kääntynyt negatiiviseksi vasta, kun suhdanne on jo heikentynyt (ks. kuvio alla). Työpaikkojen lisäyksen laaja-alaisuus sektoreittain on kuitenkin merkki siitä, että työmarkkinalla on puskuria, eikä kasvu ole vain yhden sektorin varassa.

Kuin kirsikkana kakun päälle markkinoille tarjottiin vielä perjantaina Federal Reserven pääjohtajan kommentteja, jotka tulkittiin entistä kyyhkymäisemmiksi. Pääjohtaja Jerome Powellin mukaan keskuspankki on kärsivällinen ja joustava politiikkapäätöksissään kuluvana vuonna. Etenkin puheet kärsivällisyydestä otettiin positiivisesti vastaan markkinalla, sillä sen tulkittiin olevan merkki koronnostotahdin hidastumisesta, siitäkin huolimatta, että keskuspankki on viime kokouksissa kertonut päätösten olevan riippuvaisia julkaistuista talousluvuista eikä etukäteen lukkoon lyötyjä.

Markkinaodotukset ovat Fedin suhteen kääntyneet lähes päälaelleen viimeisen kuukauden aikana. Futuurimarkkinalla todennäköisyyksiä koronnostolle laskevan Fed Watchin mukaan todennäköisyys ohjauskoron laskulle on noussut selvästi viime viikkojen aikana, kun taas juuri kukaan ei enää usko kahteen koronnostoon kuluvana vuonna. Yhdenkin noston todennäköisyys on laskenut häviävän pieneksi 2,5 %:iin, joten odotuksissa on ollut selvä käänne elvyttävämpään suuntaan.

Perjantaiset työllisyysluvut eivät muuttaneet näkemystämme maailmantalouden kokonaiskuvasta, joka on edelleen kuluvan vuoden osalta vaikea. Mielestämme muutokset meneillään olevassa tullikiistassa ovat ratkaisevia talouskehitystä nakertavan epävarmuuden suhteen. Mitä kauemmin uhka uusien tullien asettamisesta pysyy, sitä heikommaksi luottamusluvut todennäköisesti painuvat. Tänään alkavilta USA:n ja Kiinan välisiltä kauppaneuvotteluilta ei odoteta vielä suurta läpimurtoa, mutta niiden sävystä saadaan suuntaa tulevaisuuden suhteen. Uusi neuvottelukierros on todennäköisesti luvassa vielä tämän kuukauden aikana.