Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Vaihteleva viikko takana osakemarkkinalla, USA:n työpaikoissa ei huolta huomisesta

Vaihteleva viikko takana osakemarkkinalla, USA:n työpaikoissa ei huolta huomisesta

Artikkeli 09.12.2019 7:20 TalousMakroanalyysiUSA:n talousKiinan talous

USA:n ja Euroopan osakemarkkinalla on takana vaihteleva viikko. Helsingissä pääindeksi kääntyi viikkotasolla laskuun, Euroopassa muutos jäi hyvinkin vähäiseksi, mutta USA:ssa lievä nousu jatkui.

Teemat jatkuvat pitkälti samoina kuin ennenkin: kauppasotavuoristorata kääntyi vaihteeksi iloksi loppuviikolla, kun kauppaneuvottelujen etenemisestä vihjailtiin. Talousluvut ovat näyttäneet edelleen pieniä kohenemisen merkkejä ja viimeisimpänä USA:n työpaikkadata yllätti positiivisesti. Perjantaina julkistettujen lukujen mukaan USA:n uusien työpaikkojen kasvu ylitti marraskuussa reilusti odotukset ollen 266 000 (Reutersin konsensusennuste 180 000) ja työttömyysaste laski 3,5 %:iin. Kirsikkana hyvien lukujen päällä oli vielä se, että aikaisempienkin kuukausien lukuja tarkistettiin reilusti ylöspäin, joten työllisyydessä ei näyttäisi olevan hätäpäivää, kiitos hyvin vetävien palvelualojen. Pitää kuitenkin muistaa, että työllisyysluvuissa katsotaan pitkälti peruutuspeiliin, joten suuntaviivoja tulevaisuudelle ei niiden perusteella voida vetää. Viimeisimpien talouslukujen perusteella näyttäisi edelleen siltä, että palvelualat pärjäävät teollisuutta paremmin nykyisessä talousympäristössä. Perjantain työllisyysluvut vahvistavat myös käsitystä siitä, että USA:n keskuspankki pitää käsijarrun päällä keskiviikon korkokokouksessa.

Elpyminen on kuitenkin joka taloudessa pitkälti kotimarkkinavetoista, sillä kauppasota asettaa varjonsa vientilukuihin. Eilen julkaistiin Kiinan vientiluvut, joiden mukaan viennin lasku vuodentakaiseen nähden jatkui jo neljättä kuukautta peräkkäin.