Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vaihteleva viikko takana, Ukrainan sota iski luottamusindekseihin Euroopassa

Vaihteleva viikko takana, Ukrainan sota iski luottamusindekseihin Euroopassa

Artikkeli 28.03.2022 7:05 TalousMakroanalyysiEurotalousUSA:n talous

Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla on takana vaihteleva viikko. Yhdysvalloissa S&P 500:n koko viikon saldona oli pieni nousu, mutta Euroopassa lasketeltiin. Ukrainan sodan vaikutuksia punnitaan edelleen osakemarkkinalla jatkuvasti, mutta esimerkiksi talousvaikutusten arviointi on vielä vaikeaa pakotekeskustelun ollessa edelleen vilkkaana käynnissä ja sodan jatkuessa.

Talousluottamus ropisi maaliskuussa

Ukrainan tilanne on leikkaamassa lovea euroalueen talousluottamuslukuihin, mikä luonnollisesti osoittaa myös talousnäkymän heikentyneen. Viime viikon lopun luvut osoittivat, että etenkin Saksan elinkeinoelämä on huolissaan sodan aiheuttamista talousvaikutuksista, kuten nousevista energiahinnoista ja toimitusketjuongelmista. Luottamusta kuvaava Ifo-indeksi luisui maaliskuussa rajua vauhtia (ks. kuvio) sekä nykytilanteen että odotusten osalta. Ifo-luvut antoivat tulkinnan siitä, että Saksan talous on vajoamassa taantumaan kuluvana vuonna. Etenkin kustannusinflaatio kurittaa nyt euroalueen suurinta taloutta, ja meneillään oleva keskustelu liittyen energiantuontikieltoon Venäjältä lisää epävarmuutta Saksan ollessa riippuvainen Venäjän ergiasta.

Vielä torstaina Saksan taloustilannetta pidettiin rohkaisevampana odotettua parempien maaliskuun ostopäällikköindeksien jälkeen. Niiden perusteella Saksan, kuten muidenkin suurten euromaiden, talousnäkymä synkkeni helmikuusta, mutta pelättyä vähemmän. Palvelualojen indeksi painui 2 kuukauden ja teollisuuden indeksi 5 kuukauden pohjiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kustannuspaineet pysyivät ostopäällikköjen mukaan edelleen hyvin korkeina hyödykehintojen noustua ja viivästyksen toimitusketjuissa venyivät IHS Markitin mukaa pisimmiksi marraskuun jälkeen.

Palvelualojen osalta nähtiin kuitenkin elpymisen jatkuvan kysynnän edelleen vahvistuttua, kun euromaat jatkoivat koronarajoitteiden purkua. Indeksit pysyivät selvästi kasvun ja laskun erottavan 50:n tason yläpuolella, mutta niiden taustalla oli myös selvästi laskeneita tulevaisuuden odotuksia. Kun ne yhdistää koviin inflaatiopaineisiin, näkymä euroalueelle povaa selvästi hidastuvaa ja negatiivistakin talouskasvua ensi kvartaalille.

Yhdysvalloissa ostopäällikköjen mielialat kohenivat sekä palvelualoilla että teollisuudessa maaliskuussa, mikä heijastelee eroja euroalueen ja USA:n taloustilanteissa. Amerikkalaiskuluttaja ei kuitenkaan ole vakuuttunut, sillä kuluttajaluottamus laski jälleen perjantaina julkaistussa Michigan-luottamusindeksissä maaliskuulta. Inflaatio-odotukset esittävät edelleen suurta osaa luottamuksessa ja pysyivät maaliskuussakin korkealla ollen +5,4 % seuraavalle 12 kuukaudelle ja 3 % pidemmälle 5-10 vuoden aikajänteelle. Kuluttajat eivät siis usko inflaation palautuvan ihan hetkessä Federal Reserven kahden prosentin tavoitteeseen, mutta pieni positiivinen signaali piilee siinä, että pitkän aikavälin inflaatio-odotukset eivät ole enää nousseet. Ostopäällikköindeksien mukaan talous jatkaa siis edelleen kasvuraiteella, mutta talouskasvun merkittävän lähteen eli amerikkalaiskuluttajan turnauskestävyys on alkuvuodelle edelleen suuri kysymysmerkki.

Marianne Palmu