Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Valuuttamarkkinan vuosi 2020: Balalaikkaa, riitasointuja ja pitkiä loppusoittoja

Valuuttamarkkinan vuosi 2019 oli tapahtumarikas: se sisälsi Brexit-solmun, USA:n ja Kiinan kauppasodan eri vaiheet ja täyskäännöksen Federal Reserven rahapolitiikassa. Tähän nähden liikkeet esimerkiksi euro/dollari-kurssissa olivat hyvinkin maltillisia. Valuuttamarkkinaa kutsutaan yhdeksi maailman tehokkaimmista markkinoista: volyymit ovat suuria ja toimijoita paljon, joten uusi tieto välittyy salamannopeudella kursseihin. Siksi valuuttamarkkinan liikkeiden ennustaminen loihtii hikikarpaloita ekonomistin otsalle. Käymme tässä katsauksessa läpi valuuttamarkkinan oletuksia Reutersin konsensusennusteita heijastellen. Alkuvuodesta vaikuttaisi siltä, että keskuspankit ja poliittiset tapahtumat heiluttavat tahtipuikkoa markkinoilla.

Ennusteet Reuters, päivitetty 9.1.2020

EUR/USD: Duurisointuja odotetaan

Viime vuosi oli euro/dollari-kurssille pienen vahvistumisen aikaa. Tähän pääsyynä oli raju käännös Federal Reserven rahapolitiikassa. Harva osasi valuuttamarkkinallakaan odottaa, että koronnostoputki pysähtyisi ja muuttuisi kolmeksi ohjauskoron laskuksi. Korkotason lasku sekä talousnäkymän väliaikainen heikentyminen vähensi dollarien kysyntää ja painoi dollarin kurssia euroa vastaan. Euron nousua rajoitti kuitenkin euroalueen tilanne: Saksan teollisuuden taantuma ja yleinen taloussuhdanteen heikentyminen sekä EKP:n jälleen marraskuussa aloittamat velkakirjaostot. Vuoden lopulla euro/dollari-kurssi olikin enää +2% vuoden alkuun nähden. Kuluvalle vuodelle ennustehaarukka on iso ja mediaaniennuste povaisi euron olevan 3-4 % nykyistä vahvemmalla tasolla vuoden kuluttua. Tämä lupaisi siis pieniä duurisointuja eurolle ja pitäisi todennäköisesti sisällään EKP:n säilyttävän nykyisen linjansa ja euroalueen hitaan kasvun jatkuvan. Lisäksi Federal Reserve jatkaisi paussiaan eikä ainakaan lähtisi kiristämään rahapolitiikkaansa, eli rahapolitiikkajuhlat jatkuvat kummassakin taloudessa. USA:n talouden ylikuumeneminen presidentinvaalivuonna voisi aiheuttaa riitasointuja ennusteeseen.

EUR/RUB: Balalaikka kajahti kirkkaasti, mutta vaimenee 2020

Vuosi 2019 oli ruplan vuosi. Venäjän valuutta vahvistui hiljalleen euroa vastaan, ja oli vuodenvaihteessa jo n. 14 % plussalla. Venäjän taloudessa vuosi oli vakautumisen aikaa. Heikon alkuvuoden jälkeen talouskasvu kiihtyi Q3:lla 1,7 %:iin ja kuluttajasektorin tunnelmat kohosivat reaalipalkkojen nousun myötä. Balalaikka kajautti kirkkaita sointuja siis valuuttamarkkinalla. Ruplan nousun odotetaan kääntyvän 2020, sillä Reutersin konsensuksen alinkin ennuste odottaa EUR/RUB-kurssin olevan 12 kuukauden kuluttua nykyisen yläpuolella. Tämä johtuu Venäjän talouden rajatusta kasvupotentiaalista sekä öljyn hintaennusteista.

EUR/SEK: Riksbank yrittää pitää vireen yllä

Euro/kruunu-kurssi käyttäytyi viime vuonna pitkälti EUR/USD-kurssin kaltaisesti. Ruotsissa rahapolitiikkaa viritti joulukuussa Riksbank, joka nosti yllättäen ohjauskorkoaan negatiivisesta nollatasolle päättäen samalla viisi vuotta kestäneen negatiivisten korkojen jakson. Kruunu vahvistui tämän jälkeen maltillisesti euroa vastaan. Mikäli ennusteisiin on uskominen, EUR/SEK-kurssi näyttäisi tänä vuonna yhtä suoralta kuin nuottiviiva.

EUR/GBP: Brexitin pitkä loppusoitto jatkuu

Euro/punta-kurssille vuosi 2019 oli yhtä kuin Brexitin pitkä loppusoitto, jonka aikana osa yleisöstä jo ehti poistua katsomosta pitkästyneenä. Britannian punta heilahteli sen mukaan, kuin sopimuksettoman Brexitin todennäköisyyttä hinnoiteltiin markkinalla, mutta päätti vuoden pienessä nousussa euroa vastaan. Vuoden kuluttua ennusteissa euro/punta-kurssi on lähellä nykyistä, mikä heijastelee hallittua eroa ja kauppaneuvotteluja ilman suuria katastrofeja. Valuuttamarkkinoilla punnan liikkeet voivat olla vuoden sisällä suuria, sillä EU:n ja Britannian kauppasuhteiden neuvotteluissa on tullut esille jo kipupisteitä esim. aikataulun suhteen, ennen kuin ne ovat kunnolla alkaneetkaan. Riitasointuja mahdollisesti siis saadaan vielä aivan loppumetreillä.

Marianne Palmu