Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Yhdysvaltain työmarkkinalta vahvistusta koville koronnostopovailuille

Yhdysvaltain työmarkkinalta vahvistusta koville koronnostopovailuille

Artikkeli 04.04.2022 7:59 TalousMakroanalyysiUSA:n talous

Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain markkinalla nousuviikko. Yhdysvaltain työmarkkina sai taas varmistuksen hyvästä kehityksestään maaliskuun työttömyyslukujen myötä. Uusien työpaikkojen määrä kasvoi 431 000:lla, ja helmikuunkin lukuja tarkistettiin ylöspäin 750 000:een. Helmi-maaliskuussa Yhdysvaltain talouteen saatiin siis yli miljoona uutta työpaikkaa.

Muutoinkin luvut olivat vahvoja kautta linjan. Työttömyysaste laski 3,6 %:iin ja lähelle pandemiaa edeltäviä pohjiaan, ja työvoiman osallistumisastekin nousi. Myös palkkojen nousu kiihtyi tiukkenevan työmarkkinan seurauksena. Eroja sektoreiden väliltä kuitenkin löytyy edelleen, sillä rakennusalan työllisyydessä ylitetty joulukuun 2019 taso noin prosentilla, mutta teollisuuden työllisyys on edelleen noin prosentin ja vapaa-ajan työpaikkojen kehitys 7,5 % pandemiaa edeltävien tasojen alapuolella.

Luonnollisesti hyvä kehitys työmarkkinalla vahvistaa käsitystä siitä, että Federal Reserven koronnostot tulevat aina vain ajankohtaisemmiksi. Nyt pöydälle on nostettu 50 korkopisteen nostot jo ensi kokouksessa (Fed Watchin antama todennäköisyys 0,5 %-yksikön nostolle lähes 70 %), eivätkä perjantain työllisyysluvut anna aihetta ajatusta poiskaan pöydältä siivota.

Kokonaisuudessaan työllisyysluvut osoittavat, että Yhdysvaltain talous on kovaa vauhtia toipumassa koronapandemiasta. Koska työllisyys kulkee usein käsi kädessä kuluttajakysynnän ja vähittäismyynnin kasvun kanssa, antavat perjantain luvut tukea yksityisen kulutuksen kasvuennusteille, vaikka hidastumista talouskasvuun yleisesti onkin odotettavissa ja inflaatio nakertaa ostovoimaa.

Marianne Palmu