Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Aallon Group on ollut Inderesissä nyt näkyvästi esillä ja tapaus vaikuttaa ainakin päällisin puolin kiinnostavalta. Siksipä kysynkin että mikä on Inderesin analyytikoiden mielipide siihen voiko Aallon toistaa Talenomin menestystarinan? Talenom on varmasti ollut viime vuosien yksi menestyneimmistä listauksista. Mitkä ovat teidän mielestä syyt Talenomin menestykseen? Voiko Aallon Groupista tulla samanlainen menestystarina? Mitä tämä vaatisi? Kiitos laadukkaasta työstä jota teette! Innolla jään odottamaan vastaustanne :)

Inderesin kommentti 

Hei,

kiitokset kysymyksestä ja positiivisesta palautteesta. Talenom on tosiaan ollut viime vuosina yksi parhaiten tuottaneista osakkeista, mutta itse listautuminen ei aikoinaan ollut menestys.

Talenomin viime vuosien menestykseen on monia syitä, mutta tärkeimpinä todettakoon onnistunut orgaanisen kasvun strategia sekä toiminnan jatkuva tehostuminen. Vahva uusmyynti on tuonut Talenomille merkittävästi uusia asiakkaita sekä liikevaihtoa ja kasvattanut siten yhtiön skaalaa. Samalla yhtiön merkittävät teknologiainvestoinnit muun muassa pitkälle automatisoituun kirjanpidon tuotantolinjaan ovat johtaneet toiminnan voimakkaaseen tehostumiseen. Näin yhtiön kannattavuus on skaalautunut kasvun mukana, ja tuloskasvu on ollut viime vuosina todella voimakasta. Samalla myös Talenomin kilpailuetu on näkemyksemme mukaan todistettu ja vahvistunut, minkä ansiosta myös osakkeelle hyväksytyt arvostuskertoimet ovat nousseet.

Aallon Groupin strategia on erilainen kuin Talenomilla. Aallon kasvustrategia pohjautuu enemmän yritysostoihin eli epäorgaaniseen kasvuun, eikä yhtiöllä toisaalta ole merkittäviä investointeja omiin kirjanpitojärjestelmiin (käyttää kaupallisia ohjelmistoja). Aallon Groupin menestyksen kannalta kriittistä on mielestämme yritysostostrategiassa onnistuminen, hyvän orgaanisen kasvun jatkuminen sekä kannattavuuden asteittainen parantuminen toiminnan tehostumisen myötä. Yritysostoilla yhtiöllä on mahdollisuus kiihdyttää tuloskasvuaan ja lisäksi luoda omistaja-arvoa jo ostohetkellä, jos ostokohteita löydetään matalilla arvostuskertoimilla. Näin ollen Aallon mahdollinen strategia pohjautuu eri tekijöille kuin Talenomin, vaikka yhtiöt ovat samalla toimialalla. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Aallon Group voisi olla myös menestystarina.

”Samanlaista” menestystarinaa ei siis ole luvassa, vaan Aallon luo omaa tarinaansa omista lähtökohdistaan ja omilla vahvuuksillaan.

Jos Aallon Groupin yritysostovetoinen kasvustrategia etenee suunnitellusti jatkossa, heijastuisi tämä todennäköisesti myös yhtiölle hyväksyttäviin arvostuskertoimiin pörssissä ja yhdessä kasvavan tuloksen kanssa osakekurssilla olisi tässä skenaariossa selvää nousuvaraa, etenkin jos lähtötasona käytetään listautumishinnan mukaisia mielestämme matalia arvostuskertoimia.

Toivottavasti tästä oli apua,

Juha & Atte