Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Hei, onko HMD Globalin valmistamien älypuhelimien lisenssimaksuilla käytännön merkitystä Nokian liikevoitoissa? Onko tämä tulovirta kasvussa, eli ovatko Nokia-merkkiset älypuhelimet tosissaan valloittamassa markkinaosuutta? Ja toinen kysymys: valmistaako Nokia itse vielä peruspuhelimia, ja mikä niiden taloudellinen merkitys yhtiölle on brändiarvon lisäksi?

Inderesin kommentti 

Moi!

Pakko sanoa, että HMD on tämän vuoden aikana noussut varsin positiivisena yllätyksenä menestystarinaksi: yhtiön markkina-arvo viimeisimmällä rahoituskierroksella on noussut yksisarvisten luokkaan yli miljardiin. Liikevaihto oli viime vuonna 1,8 miljardia. Yhtiö myi viime vuonna 70 miljoonaa perus- ja älypuhelinta. Tutkimusyhtiö Counterpoint Researchin mukaan tammi-maaliskuussa yhtiö myi 19 miljoonaa peruspuhelinta ja 4 miljoonaa älypuhelinta ja odotuksissa on kasvun jatkuminen HMD:n jakeluverkon ja valikoiman laajentuessa. Älypuhelimissa HMD on noussut noin prosentin markkinaosuuteen ja yhtiö itse tavoittelee kunnianhimoisesti asemaa TOP5:n joukossa eli noin 5 %:n markkinaosuutta.

HMD:n menestys toki hyödyttää Nokiaa, mutta mittakaava on tärkeä hahmottaa. HMD maksaa Nokialle brändin käytöstä sekä teknologian käytöstä. Lisenssimaksujen tarkkoja määräytymisperusteita ei ole tiedossa. HMD:n luvut ovat kuitenkin nousseet jo sille tasolle, että niillä alkaa olla jo merkitystä myös Nokian tulokseen. Esimerkkinä Nokia on tuloksensa yhteydessä jo nostanut HMD:n esille yhtenä Technologies-yksikön tuloksen kasvuun vaikuttavana tekijänä. Lisenssitulot valuvat suoraan viivan alle tulokseen.

Koko Nokian mittakaavassa puhutaan kuitenkin vielä melko marginaalisista vaikutuksista ja kovin merkittävää ajuria Nokian tulokselle (ja siten myös osakkeelle) HMD:stä ei arviomme mukaan synny, vaikka HMD saavuttaisi kovat tavoitteensa. Nokian Tecnologies-yksikkö jauhaa tällä hetkellä lisensoinnilla noin 1,4 miljardin euron vuotuista tulovirtaa, missä HMD on yksi useista lisenssimaksuja maksavista puhelinvalmistajista. Puhelinvalmistajista suurimpia lisenssinmaksajia ovat arviomme mukaan Apple, Samsung ja Huawei. Apple-sopimuksen vuosiarvon olemme arvioineet olevan 250 MEUR kokoluokassa, mikä kuvastaa suurimmillaan lisenssisopimusten mittaluokkaa. Koko Nokian liikevoittoennusteemme tälle vuodelle on 2,4 miljardia euroa ja ensi vuodelle 3,0 miljardia, mikä heijastelee isojen sopimusten mittakaavaa tulokselle. HMD:ssä toki Nokia saa teknologian lisäksi tuloja brändin käytöstä.

Nokia ei valmista itse mitään puhelimia, Nokia ainoastaan lisensoi puhelimiin brändiään sekä teknologiaansa. HMD vastaa myös peruspuhelinliiketoiminnasta.

T. Mikael