Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Analyytikon kirjat

Inderes Q&A 27.01.2021 8:54

Hei, montako sijoittamiseen liittyvää kirjaa inderesin analyytikko on keskimäärin lukenut? Tai oikeammin, mediaani taitaa olla paras tunnusluku koska otoskoko on pieni ja jakauma on todennäköisesti vino johtuen Kinnusesta ja Vilenistä. Analyytikko voinee käyttää harkintaa, mitkä kirjat laskee sijoittamiseen liittyviksi.

Inderesin kommentti 

Moi!

Tämä on ihan mielenkiintoinen kysymys ja varmasti ensiksi olisi hyvä määritellä mitkä kirjat liittyvät sijoittamiseen. Liittyykö esim. 4th industrial revolution -kirja sijoittamiseen, vaikka siinä ei puhutakaan osakkeista? Mielestäni nämä jollain tavalla talouteen liittyvät kirjat tulisi myös laskea mukaan sijoituskirjallisuuteen, sillä ne kehittävät analyytikon/sijoittajan ymmärrystä alla olevien liiketoimintojen fundamenteista. Toinen vastaava kulma on mielestäni kirjojen ja videoiden ero. Onko Warren Buffettin monen tunnin yhtiökokouskeskustelujen kuunteleminen youtubesta vähemmän arvokasta, kuin Buffettista kertovan kirjan lukeminen? Lähtökohtaisesti molemmat ovat samalla viivalla ja kysymys on lopulta itsensä kehittämisestä.

Kuten sanoit, niin määrät vaihtelevat varmasti merkittävästi ja Juha on varmasti kärjessä kirjojen määrässä mitattuna. Isossa kuvassa meillä jengi lukee sijoituskirjallisuutta varsin aktiivisesti. Tämä on täysin loogista, sillä tällä alalla pitää jatkuvasti kehittyä pysyäkseen relevanttina. 30-luvun sijoitusopit eivät toimi sellaisinaan enää nykyään ja myös käsitys yritysten toiminnasta tai vaikkapa johtamisesta ovat muuttuneet merkittävästi pitkällä aikavälillä. Absoluuttisia määriä on vaikea sanoa, mutta kyllä se mediaani varmasti on joissain kymmenissä kirjoissa. Jos tähän otettaisi mukaan aiemmin mainitut videot, nousisi tämä määrä varmasti merkittävästi tästä. Mielestäni tuota absoluuttista määrää tärkeämpää on jatkuva oppiminen. Sen sijaan, että on lukenut 15v sitten kaikki mahdolliset sijoituskirjat (kuten allekirjoittanut teki), niin niistä saatava hyöty laimentuu ajan myötä ja olisikin äärimmäisen tärkeää oppia jatkuvasti uutta.

-Sauli