Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Berkshire Hathawayn osinkopolitiikka

Inderes Q&A 10.03.2021 15:12

Warren Buffettin luotsaama Berkshire Hathaway ei ymmärtääkseni jaa lainkaan osinkoa. Perusteluna on se, että Buffett katsoo kykenevänsä sijoittamaan yhtiön tuotot paremmin kuin yhtiöön sijoittavat ihmiset keskimäärin. Buffettin poikkeukselliset näytöt poikkeuksellisen pitkältä ajalta eittämättä puhuvat tämän puolesta, olkoonkin että viime vuosina B.H. ei ole tahtonut pärjätä vertailuindeksilleen. Onko B.H.:n osinkopolitiikassa kuitenkin periaatteellinen ongelma? Erään määritelmän mukaan pörssiyhtiön arvo on kaikkien tulevien osinkojen arvo diskontattuna nykyhetkeen. Jos yhtiö ei jaa eikä aio koskaan jakaa osinkoa, yhtiön arvo on tämän teorian mukaan nolla. Eikö tällöin sijoituskeissi perustu periaatteessa suuremman hölmön teoriaan, eli siihen, että sijoittaja vain toivoo, että joku suostuu tulevaisuudessa maksamaan osakkeesta vielä enemmän kuin nyt? Tämä on toki lähinnä melkeinpä filosofinen kysymys, varsinkin kun kyseessä on B.H. ja Buffett, mutta noin niin kuin periaatteessa.

Inderesin kommentti 

Hei,

Filosofinen kysymys todellakin. 

Teoriat on teorioita ja elämä on laiffii. Nuo osingot on yksi teoria, mutta usein sijoittajat miettivät firmojen käypää arvoa (kassavirrat diskontattuna nykypäivään), missä osingoilla ei ole roolia: osingothan ovat vain varojen siirtelyä taskusta toiseen. Toisin sanoen, firman arvo voi kasvaa teoriassa loputtomasti yli ajan, jos se pystyy tekemään tulosta ja sijoittamaan tai investoimaan kertyneitä hillojaan kannattavasti eteenpäin. Eli, firmoilla on aina käytännössä joku arvo oli niiden pääoman allokoimispolitiikka mikä hyvänsä. Berkshiren tapauksessa pääomia on palautettu omistajille omien osakkeiden ostojen muodossa viime aikoina ahkerasti, vaikka osinkoa ei jaetakaan ja iso osa masseista aiotaan investoida takaisin liiketoimintaan tai sijoittaa. 

Jos firman arvo olisi oikeasti lähes olematon tai reilusti alle osakkeen hinnan, voisi puhua suuremman hölmön teoriasta. Näinhän käy usein manioissa ja hypeosakkeissa, joista suuri osa ei yhtiöinä menesty tai "luo arvoa" ja käytännössä osa sijoittajista (jotka hyppäävät oikeaan aikaan junasta pois) vaurastuu toisten sijoittajien kustannuksella. Osakkeen arvo ja hinta kun ei ole sama asia! 

Mainittakoon kylläkin, että pitkässä juoksussa suuri osa pörssien tuotoista on tullut osingoista. Miksi? Suurin osa firmoista lähinnä mörnii pörssissä ja menee lopulta konkurssiin. Pitää olla siis tarkkana, miten kannattavasti ne omat firmat sijoittaa rahansa eteenpäin mikäli ne eivät jaa niitä osinkoina ulos. 

Terveisin,

Verneri