Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Bittium Medicalin listaaminen

Inderes Q&A 29.07.2020 10:17 Bittium

Olisiko lisäarvoa luotavissa listaamalla Bittiumin Medical-puoli erikseen ja missä vaiheessa tämä voisi olla ajankohtaista?

Inderesin kommentti 

Hei,

periaatteessa tämä voisi olla perusteltua tulevaisuudessa. Riittävässä kokoluokassa Medical-liiketoiminta voisi saavuttaa korkeammat arvostuskertoimet kuin muiden Bittiumin liiketoimintojen kanssa, ainakin jos yhtiöllä olisi edelleen vahva tuloskasvunäkymä edessä. Medical-liiketoiminnan strategia ja fokus voisi selkeytyä itsenäisenä yhtiönä, mikä taas voisi heijastua positiivisesti liiketoiminnan kehitykseen. Tämä selittänee osin sitä, että ns. spin offit ovat monesti tuottoisia sijoituskohteita. Medicalilla ei käsitykseni mukaan ole merkittäviä synergioita muun Bittiumin kanssa, joten tässä mielessä eriyttämisen ei pitäisi olla suuri ongelma. Kokoluokan täytyy kuitenkin olla riittävä siitä, että resursseja on riittävästi ja esimerkiksi listautumisen mukana tulevat kulut eivät olisi ongelmallisia kannattavuuden kannalta.

Periaatteessa Medicalin vahvojen lukujen ansiosta liiketoiminta voisi olla jo nyt itsenäinen pörssiyhtiö, vaikka track-record on toki edelleen lyhyt ja liiketoiminta paljon yksittäisen asiakkaan varassa. En itse näe listautumista todennäköisenä tai järkevänä toistaiseksi. Kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että sekä Medical että jäljelle jäävä Bittium ovat kannattavia ja hyvillä resursseilla varustettuja ”terveitä” yhtiöitä. Tällä hetkellä Bittium on edelleen investointivaiheessa, joskin sen loppupuolella, ja esimerkiksi vuonna 2019 Bittiumin tulos muodostui käytännössä kokonaan Medical-liiketoiminnasta. Jos muu liiketoiminta, erityisesti Defense, pääsee kannattavan kasvun uralla lähivuosina odotuksiemme mukaisesti, asiaa voidaan miettiä uudelleen.

Todetaan vielä lopuksi, että listautuminen ei toki ole ainoa tai edes todennäköisin vaihtoehto Medical-liiketoiminnalle. Bittiumilla voi hyvinkin olla ihan muita suunnitelmia liiketoiminnalle, eikä heillä todennäköisesti ole mikään kiire tehdä liikkeitä ensimmäisen mahdollisuuden ilmestyessä.

Katsotaan, miten tilanne kehittyy. Hyviä sijoituksia!

Juha