Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Buffett & compounder yhtiöt

Inderes Q&A 23.01.2020 13:32

Hei Inderesin väki ja kiitos oikein paljon laadukkaasta työstänne osakeanalyysin parissa. Mieleeni juolahti eräs ajatus, johon kaipaisin neuvoa. Buffet on tuttu monelle sijoitusfilosofiastaan. Miten ajatus "osta osakkeita ja myy puolet kun kurssi on kaksinkertaistunut" pitäisi ajatella. Compounder yhtiöissä tämä ajatus ei toimi laisinkaan. Esimerkiksi Revenio on muutaman vuoden aikana yli 10 kertaistunut, joten ko. ajatusta noudattaessa olisi pitänyt myydä jo 10 kertaa Reveniota kyseisenä aikana. Loppujen lopuksi käteen ei meinaa jäädä yhtään osaketta, vaikka kyydissä tekisi mieli kuitenkin istuskella. Tämän tyyppinen ajatus voisi sopia esimerkiksi Remedyyn, jossa tulevien peliprojektien myynnin ennustettavuus on luonnollisesti hyvin vaikeaa. Kuitenkin loppujen lopuksi kaikki lähtee siitä, mitä riski meille tarkoittaa ja kuinka suurta riskiä olemme valmiita kantamaan. Tulisiko yhtiö tunnistaa compounder yhtilöksi hyvissä ajoin? Miten osakepainon keventäminen tulisi ajatella? Missä tilanteissa tarkalleen ottaen teette kevennyksiä mallisalkussanne? Koska yksittäisen yhtiön paino on teidän mielestä noussut liian suureksi mallisalkussa?

Inderesin kommentti 

Hei!

Kiitos palautteesta, välitetään terveiset koko tiimille :)

Vastauksia:

"Buffet on tuttu monelle sijoitusfilosofiastaan. Miten ajatus "osta osakkeita ja myy puolet kun kurssi on kaksinkertaistunut" pitäisi ajatella"

Käsittääkseni Buffett ei ole koskaan sanonut noin, eikä ainakaan tee noin (hänen poimiessaan tupakan tumppeja 40-, 50- ja 60-luvuilla salkun sisältö kiersi tiuhaan, sittemmin hänestä on tullut jonkinlainen yhdistelmä arvo-/laatu-/monopolisijoittajaa). 

Nyrkkisääntönäkin tuo ontuu pahasti: silloin tulee myytyä voittajia salkusta, vaikka niitähän juuri pitäisi siellä holdata ja sen sijaan heittää tappiollisia ulos: "cut the losses and let the profits run" kuten amerikkalaiset huutelevat.

Tässä on Sijoituskoulun artikkeli, milloin myydä osakkeita. Kannattaa lukea https://www.inderes.fi/fi/5-syyta-myyda-osake

 

"Tulisiko yhtiö tunnistaa compounder yhtilöksi hyvissä ajoin?" 

Jos haluaa kovimmat tuotot, niin kyllä. Aiheesta on juuri puhuttu inderesPodissa. Kannattaa ehdottomasti kuunnella https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-62-millaiset-yhtiot-menestyvat-pitkalla-aikavalilla

 

"Miten osakepainon keventäminen tulisi ajatella? Missä tilanteissa tarkalleen ottaen teette kevennyksiä mallisalkussanne? Koska yksittäisen yhtiön paino on teidän mielestä noussut liian suureksi mallisalkussa?"

Nyrkkisääntönä salkussa on jollain omaisuusluokalla tai yksittäisellä sijoituksella liian suuri paino, jos se alkaa vaikuttaa sijoittajan yöuniin. Meillä kaikilla muotoutuu ajan kanssa omat sopivat painomme: toiset tykkää keskitetystä salkusta, me toiset tiedostamme omat puuttemme ja harrastamme hajautettuja salkkuja ja jotkut saattavat hajauttaa tarpeettoman paljon.

Salkun hajauttamista on pohdittu tässä Heikkilä&Vilénin jaksossa, kannattaa katsoa https://www.inderes.fi/fi/videot/heikkilavilen-osa-24-kuinka-paljon-hajauttaa-osakesalkkua

Inderesin Mallisalkussa on yleensä leikattu painoa siinä vaiheessa portfolion hajauttamisen kannalta, kun yksittäinen osake on noussut noin 20 % painoon. Huomaa, että Mallisalkkuun ei lisätä pääomia joten ainoa tapa tasapainottaa on joko myydä osaketta tai sitten se, että joku toinen osake kiilaisi sen edelle. Yksityissijoittajahan usein säästää joka kuukausi ja siten korkeassakin painossa olevan osakkeen rooli voi salkussa pienentyä.

Toivottavasti pääset näillä kommenteilla ja linkeillä alkuun!

Terveisin,

Verneri