Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

EKP:n valtionlainojen oston lopetus

Inderes Q&A 04.12.2018 13:47

Heippa. EKP lopettaa joulukuussa valtionlainojen ostamisen. Mitähän mahdollisia vaikutuksia sillä on osakemarkkinoihin?

Inderesin kommentti 

Moikka,

ja kiitos kysymyksestä! Euroopan keskuspankki aikoo tosiaan ottaa vuoden vaihteessa pienen askeleen pois elvyttävästä rahapolitiikasta. Tämä tarkoittaa sitä, että eurojärjestelmä lopettaa euroalueen velkakirjojen nettomääräiset ostot kansallisten keskuspankkien kautta, eli juoksuajan päätyttyä velkakirjan arvo uudelleensijoitetaan, mutta lisää velkakirjoja ei nettona ostettaisi. Osakemarkkinan kannalta velkakirjaostojen loppuminen vuodenvaihteessa on suhteellisen neutraalia, sillä siitä on ilmoitettu jo kuukausia sitten, mutta reaktiot muilla markkinoilla voi lisätä epävarmuutta myös osakkeissa. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin velkaantuneiden talouksien velkakirjamarkkinalle (esim. Italia), josta hiljalleen on poistumassa merkittävä ostaja, eli keskuspankit. Markkinaehtoiseen hinnoitteluun palaaminen lisää näiden talouksien haavoittuvuutta ja voi alentaa velkakirjojen arvoa sekä nostaa korkoja rajustikin etenkin yhdistettynä poliittisiin riskeihin. Tästä koituvat hermoilut saattavat puolestaan heijastua  mm. pankkiosakkeiden kursseihin.

Yleisesti vaikuttaa siltä, että luottoa keskuspankkien elvytyksen jatkumiseen riittää, eli koronnostojen alkaessakin (näillä näkymin ensi vuoden lopussa) tahti on hidas.  Toivotaan kuitenkin, että keskuspankki onnistuu normalisoimaan rahapolitiikkaansa edes hieman ennen seuraavaa taantumaa.  Kirjoitin elvytysloukusta elokuun lopun makrokatsauksessa: https://www.inderes.fi/fi/likviditeettiloukusta-elvytysloukkuun.

Mukavaa joulun odotusta,

toivottaa Marianne