Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Elvytystoimet listattuna

Inderes Q&A 16.09.2020 9:25

Hei Marianne, Useat tahot kuten suuret keskuspankit, valtiot ja EU ovat ilmoittaneet suurista tukipaketeista tai eltyvyksistä viimeisten kuukausien aikana. Olisiko hyvä tehdä lyhyt analyysi ja listata kaikki suurimmat meneillään olevat elvytystoimet esim. Euroopassa ja USA:ssa? Muuten alkaa taas kohta mennä sijoittajilla nämä eri PEPP termit iloisesti sekaisin ;) 

Inderesin kommentti 

Moikka!

Raha- ja finanssipolitiikan elvytykseen liittyviä kirjainyhdistelmiä on toden totta riittänyt koronakriisin aikaan. Tässä lista rahapoliittisista elvytystoimista euroalueella ja USA:ssa (näitä on laajalti käsitelty myös keskuspankkiaiheisessa inderesPodissa).

EKP:

Velkakirjaostot: 120 miljardin lisäys arvopapereiden osto-ohjelmaan vuoden loppuun mennessä. Tämän lisäksi pandemiahätärahoitusohjelma (PEPP), jonka koko on 1350 miljardia euroa.

Kohdennettujen rahoitusoperaatioiden (TLTRO) korko laskettiin 50 korkopistettä talletuskoron (-0,5 %) alapuolelle ja operaatioiden ehtoja löysättiin. Myös pandemiarahoitusta pankeille lisättiin (PELTRO).

Federal Reserve:

Ohjauskorkoa laskettiin 150 korkopisteellä tasolle 0-0,25 %.

Velkakirjaostot ilman takarajaa. Lisäksi muita ohjelmia, esim. yrityslainaostoja 250 miljardilla dollarilla SMCCF-ohjelman (Secondary Market Corporate Credit Facility) kautta.

Alla olevassa Bloombergilta lainatussa kuvassa on havainnollisesti listattu, mitkä rahapoliittisista instrumenteista on uusia ja mitä käytettiin myös edellisessä kriisissä.

 

Talouspoliittinen elvytys on tullut vahvasti rahapoliittisen elvytyksen rinnalle. Tässä merkittävimmät toimet sillä saralla (lähteenä on käytetty IMF:n lukuja):

Euroalue/EU:

750 miljardin euron elvytysrahasto

87,3 miljardin tuki 16 jäsenmaalle SURE-instrumentin alla.

Euroopan komission hätäpaketti 540 miljardia euroa (4 % alueen BKT:sta), jossa Euroopan vakausmekanismin kautta tuetaan terveydenhuoltoa ja Euroopan Investointipankin kautta pk-sektoria.

 

USA:

2300 miljardin dollarin elvytyspaketti (CARES Act, n. 11 % BKT:sta) kohteena mm. työttömyystuki, ruoka-apu, yritystuet ja -lainat, tuki paikallishallinnolle.

491 miljardia pk-yritysten tukeen, virustestaukseen ja terveydenhuoltoon

 

Siinä taisivat olla tärkeimmät, mukavaa syksyn jatkoa!

Yst terv Marianne