Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

FEDin taseen supistaminen

Inderes Q&A 14.06.2017 13:16

Mitä tarkoittaa, kun FED alkaa supistaa taseensa kokoa? Aloittaako keskuspankki "rahankeruun" pois markkinoilta, kuolettaa sitä ja vähentää siten liikkeellä olevan rahan määrää, vai kuinka ja millaisin toimin taseen purku tapahtuu?

Inderesin kommentti 

Hei, hyvä kysymys!

 

Federal Reserve teki mittavia arvopapereiden ostotoimia elvytysohjelmansa aikana ja tase paisui lopulta noin 4,5 biljoonan (tuhatta miljardia) USD kokoiseksi (uusin raportti taseesta löytyy täältä https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/quarterly-balance-sheet-de...). Se lopetti vuoden 2014 lopulla kuukausittaiset velkakirjaostot ja tosiaan seuraavana askeleena olisi massiivisen taseen supistaminen. Tähän asti, kuukausittaisten arvopaperiostojen loputtuakin, Fed on "paikannut tasettaan", eli ostanut velkakirjan juoksuajan umpeuduttua tilalle uuden velkakirjan. Nyt keskuspankki lopettaisi nämä toimet, eli uusia arvopapereita ei enää ostettaisi erääntyneiden tilalle. Tällöin rahamäärä lähtisi supistumaan FED:n taseen supistumisen myötä. 

Toinen vaihtoehto on samalla lopputulemalla taseen supistumisen suhteen, on että keskuspankki ryhtyisi myymään omistamiaan arvopapereita. Lähiaikoina odotetaankin tietoa siitä, kuinka keskuspankki tulee toimimaan ja millä aikataululla.