Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Finanssifirman omistaja vs asiakas

Inderes Q&A 28.05.2020 13:51

Monet pörssilistautuneet finanssialan yritykset tarjoavat varainhoito- ja sijoituspalveluita - sijoittaja voi siis sijoittaa paitsi itse yrityksiin myös niiden tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin. Mitä tekijöitä pitää pohtia, kun harkitsee, onko kannattavampaa olla näiden firmojen omistaja vai asiakas?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kieltämättä hyvinä aikoina finassipalvelutalon kurssi voi tulla vivulla ylös, kun kasvava varainhoitomassa ropisee alariville. Näin siis, jos yhtiö on tehokas kuten eQ.

Kuitenkin, riskiprofiili osakkeilla ja näiden talojen tarjoamilla tuotteilla on täysin erilainen. Yksittäisessä osakkeessa sekä tuottopotentiaali että riski voi olla korkeampi, kuin näiden talojen eri rahastoissa ja muissa tuotteissa. Voisi sanoa, että esimerkiksi Titaniumin osakkeen riskiprofiili on täysin erilainen, kuin sen syömähammasrahaston eli Titanium Hoivakiinteistö-rahasto. Vastaavasti Capmanin pääomarahastojen kehitys ei lähtökohtaisesti riipu suoraan osakemarkkinan kehityksestä (pääomarahastot kun ei pörssiyhtiöihin sijoita), kun taas Capmanin osake liikkuu muun osakemarkkinan heiluttelemana lyhyellä välillä. 

Siten kysymystä ei kannatta asettaa noin, vaan miettiä ennemmin niin päin, minkä osan varallisuudestaan haluaa allokoida osakkeisiin, pääomarahastoihin, korkoihin jne. Sitten sen osakeuniversumin sisällä voi miettiä, mitkä osakkeet ovat parhaita sijoituskohteita. 

Terveisin,

Verneri