Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Hei! Miten Jesse näet tuon toimitusjohtajan esiintymisen tilinpäätös tilaisuudessa? Nordnetin shareville kommentien perusteella en ole ainoa, joka koki esiintymisen erittäin pahana. Selittelyn makua kovasti virheiden osalta. Olisi toivonut että niihin olisi suhtauduttu vakavammin ja kerrottu miten asiassa päästää eteenpäin.

Inderesin kommentti 

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Alkuun on hyvä tiedostaa, että Fondian uusi toimitusjohtaja Leena Hellfors aloitti tehtävässään vasta 3.1.2019 ja hän oli ollut talossa töissä siis vasta 6 viikkoa tiedotustilaisuuden päivänä. Näin ollen yhtiö ei välttämättä ollut hänelle vielä täysin tuttu eikä hän varmasti tiennyt aivan tarkalleen mitä kaikkia asioita Fondiassa tapahtui 2018 aikana ja mitä tekijöitä yhtiön 2018 tulokseen vaikutti. Tietenkään hän ei myöskään ole vastuussa yhtiön kehityksestä tältä ajalta, jota hänen piti tiedotustilaisuudessa esitellä.

Kokonaisuutena esityksessä kerrottiin yhtiön kehityksestä ja H2’18-tuloksesta hyvin myönteisin sanakäänteinen eikä ongelmia ja toimenpiteitä niiden ratkaisemiseksi mielestäni käsitelty riittävän tyydyttävästi. Fakta on, että H2-kannattavuus (EBIT- 5,5 %) jäi kauas yhtiön keskipitkän aikavälin tavoitteen mukaisesta 15 %:n (EBIT-%) tasosta ja H2-tulos jäi rajusti (-59 %) vertailukaudesta. Kehitys oli myös ristiriidassa sen kanssa, miten yhtiön johto kommentoi näkymiä edellisessä H1’18-tiedotustilaisuudessa. Olisin mm. toivonut selkeän kannanoton siitä, onko yhtiö valmis uhraamaan kannattavuutta kasvun kustannuksella jatkossa. Lisäksi toimitusjohtaja kertoi tai vihjasi yhtiön onnistuneen J&N-yrityskaupassa, mutta tämä ei mielestäni ole oikea johtopäätös niin kauan kuin Ruotsin toimintojen kannattavuus on heikkoa. Edelleen, yhtiön viimeaikaiset johtajavaihdokset kuitattiin luonnollisina. Mielestäni vaihtuvuus ei kuitenkaan ole luonnollista jos 9 hengen johtoryhmästä 5 lähtee suhteellisen lyhyen ajan sisällä.

Olisin toivonut, että johto olisi viestinyt, että tavoittelee, että avainhenkilöt olisivat sitoutuneita yhtiöön ja ettei epätervettä epäjatkuvuutta tulisi. Esityksen jälkeisessä QA-osiossa johto kyllä avasi asioita suhteellisen avoimesti ja vastasi kysymyksiin perusteellisesti.

-Jesse