Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Garantian mahdolliset ostajat

Inderes Q&A 27.02.2020 7:13 Taaleri

Sauli on puhunut paljon Garantian myynnin vaikeudesta, sillä potentiaalisia ostajia ei ole liiaksi asti. En ole kuitenkaan kuullut Saulin suusta analyysiä keitä nämä potentiaaliset ostajat voisivat olla? Pankit, kv-ostaja, family office? Miksei yritys voisi vain listautua?

Inderesin kommentti 

Mielestäni Garantian myynnin vaikeudesta omaa kieltään kertoo se, että yhtiö on edelleen osa Taaleria. Jos ostajia olisi ollut useita, olisi Taaleri myynyt Garantian jo hyvän aikaa sitten. Pitää muistaa, että Taalerin ”myyntikielto” (Taaleri olisi joutunut antamaan myyntivoitosta 50% vanhoille omistajille) Garantiassa päättyi 2018 alussa ja vakavaraisuusongelmat ovat olleet tiedossa koko ajan. Käsitykseni mukaan Taaleri on hakenut Garantialle aktiivisesti uutta omistajaa viimeisen 2v ajan.

Ostajia on erittäin vaikea ennakoida etukäteen. Potentiaalisimmat ostajat olisivat mielestäni isot kotimaiset pankit (esim. OP) ja isommat vakuutusyhtiöt (kotimaiset tai ulkomaiset). On selvää, että ostajan tulisi olla taho, kuka ei joudu samoihin ongelmiin vakavaraisuusvaatimusten kanssa, eli tämä rajaa valtaosan pienemmistä toimijoista pois.

Koska koko Garantialle ostajan löytäminen järkevään hintaan vaikuttaa olevan todella vaikeaa (edelleen, kauppa olisi jo tehty, jos ostajia olisi tarjolla) pidän yhä todennäköisempänä, että Taaleri irtaantuu Garantiasta vain osittain. On tärkeä muistaa, että Garantia on erinomainen yhtiö ja sen liiketoiminta on kehittynyt Taalerin alaisuudessa todella hyvin (vakuutusmaksutulo tuplaantunut, vakuutustekninen tulos yli tuplaantunut yms.). Näin ollen ongelmana ei ole Garantian liiketoiminta vaan puhtaasti siihen liittyvät poskettomat vakavaraisuusvaatimukset. Taalerin kannalta kriittistä olisi se, että sen omistusosuus putoaa alle 50 %:n, jonka myötä vakavaraisuusvelvoitteet raukeavat ja Garantiasta tulee finanssisijoitus. Näin ollen en yllättyisi, jos lopputuloksena näkisimme tilanteen, jossa Taalerin omistus laskee 33-49 %:iin ja Garantiaan tulee mukaan 1-2 uutta omistajaa. Tämä vapauttaisi Taalerilta merkittävästi pääomia ja nostaisi osien summassa piilevän arvon esiin (tarkemmat laskelmat loppuvuonna julkaistussa laajassa raportissa).

Voisiko Garantia listautua? Teoriassa kyllä, mutta käytännössä tähän liittyy yksi valtava ongelma, nimittäin Suomen vakuutusyhtiölaki rajaa käsitykseni mukaan julkisessa vakuutusyhtiössä yksittäisen toimijan äänivallan 10 %:iin. Näin ollen tilanne on varsin epäkäytännöllinen Taalerin kannalta, koska Taaleri ei voisi enää jatkossa käyttää Garantiassa valtaa, vaikka sen omistusosuus olisikin edelleen merkittävä. Tämä on myös käsitykseni mukaan se syy miksi Suomessa ei ole listattuja vakuutusyhtiöitä. Periaatteessahan tämä ei estä listautumista, mutta tekee siitä kyllä aika paljon hankalampaa ja epäkäytännöllistä. Tämä on sääli, sillä Garantia olisi erittäin kiinnostava ja tervetullut lisä meidän pörssiin. Garantian tuloksen painopiste on vahvan kasvun myötä siirtynyt aiempaa enemmän ennustettavaan vakuutusmaksutuloon, olisi yhtiö myös tulosmixin puolesta aiempaa valmiimpi pörssiin (aiemmin epävarmojen sijoitustuottojen osuus tuloksesta hyvin hallitseva). Garantia teki 2019 tulosta ennen veroja 16,7 MEUR, edellisen 5v keskiarvo tulos 10,8 MEUR, 5v keskimääräinen vakuutusmaksutulon kasvu +12 % ja osinkoa yhtiö jakoi 6 MEUR. Noilla numeroilla olisi mielestäni helposti perusteltavissa +120 MEUR valuaatio itsenäisenä pörssiyhtiönä.

Kaiken kaikkiaan, olen suhteellisen varma, että Garantian omistuspohja tulee muuttumaan 2020 aikana. Taalerin vuoden 2020 lopussa päättyvä poikkeuslupa on mielestäni selkeä ajuri tämän omistuspohjan muutoksen toteutumiselle (poikkeuslupaa avattu myös tarkemmin laajassa raportissa).

Sauli