Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Gartnerin 5G-markkinaennuste?

Inderes Q&A 16.10.2019 14:17 Nokia

Hei! Olisin kiinnostunut kuulemaan Inderesin tiimin kommentit Gartnerin arvioon 5G-markkinan kehittymisestä tulevina vuosina https://www.lightreading.com/mobile/5g/gartner-predicts-5g-infrastructure-revenues-to-reach-$42b-in-2020/d/d-id/753629. Omien mallieni mukaan ennustetut 2020 tai -21 vuoden investointitasot eivät vielä kovin merkittävää piristystä pystyisi Nokialle tarjoamaan. Onko teillä näkyvyyttä siihen miten 5G-markkina on tässä kontekstissa määritelty ja mitkä ovat Nokian vastaavat liiketoiminta-alueet? Näyttävätkö teidänkin silmin luvut pienehköiltä? Iso kiitos taas kerran!

Inderesin kommentti 

Moi!

Tuo Gartnerin 5g-luku tosiaan näyttää pieneltä, jos suhteutetaan sitä teleoperaattoreiden 160 miljardin globaaliin investointikakkuun tai edes Nokian liikevaihtoon. Markkinan määritelmä kuitenkin tässä raportissa käsittää pelkän radioverkkojen laitemarkkinan, mikä on vain pieni osa kakusta. Tämä myynti tippuu Nokian raportoinnissa Mobile Access -liikevaihdon alle. Nokian kannalta olennaisempi kohdemarkkinaa kuvaava luku on operaattoreiden verkkoinfrastruktuurin markkina, jonka Nokia itse on arvioinut kasvavan hieman 2019 ja 2020. Yleisesti ottaen seuraamme markkinakatsauksia aktiivisesti ja pyrimme huomioimaan niistä saatavia erilaisia näkökulmia, Gartnerin lukujen realistisuutta minulla ei ole edellytyksiä kyseenalaistaa.

Katsauksesta joka tapauksessa oletettavasti syntyvä hyvä kysymys on, että miten 5g voi tuoda markkinalle ja Nokialle olennaista piristymistä (minkä kuvan julkisuushypestä voi saada), jos siitä syntyvä markkina on ensi vuonna vain muutaman miljardin? Tätä voi lähestyä muutamasta kulmasta. Ensinnäkin, 5g ei ole mitään massiivista nopeaa käännettä markkinalle ole tuomassa. Kyse on enemmänkin siitä, että markkinan rajun alamäen jälkeen siirrytään kokonaismarkkinassa korkeintaan pieneen kasvuun. Toiseksi, 5g-markkinaa kannattaa Nokiaa katsottaessa tarkastella laajemmasta näkökulmasta, kuin Gartnerin katsauksessa. Operaattoreiden verkkojen päivittäminen 5g-aikakauteen edellyttää valtavasti muitakin investointeja, kuin vain mobiilin laitepuoli. Tämän takia näemme jo nyt ”5g:stä” tai 5g-syklin käynnistymisestä johtuvaa myynnin piristymistä useissa Nokian yksiköissä Mobile Accessin lisäksi, vaikka laitevolyymit ovat vielä pieniä. Toivottavasti tämä selvensi!

T. Mikael