Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

HICP hintaindeksi ja pohjahinnat

Inderes Q&A 04.09.2020 14:17

Mitä termit HICP hintaindeksi ja pohjahinnat tarkoittavat?

Inderesin kommentti 

Moikka, ja kiitos kysymyksestäsi. Yritän tässä avata näitä kahta inflaation mittaamisessa olennaista termiä.

HICP tarkoittaa harmonisoitua kuluttajahintaindeksiä (harmonised consumer price index). Harmonisoitu viittaa siihen, että kuluttajahintoja mitataan samoin menetelmin kaikissa EU-jäsenmaissa, jolloin niistä saadaan vertailtavia lukuja.

HICP-indeksi ei kuitenkaan ole suoraan vertailtavissa esimerkiksi USA:n inflaatiolukuihin, sillä näissä kahdessa on eroja mm. asumisen kustannusten laskemisessa (HICP ”alipainottaa” asumista, mistä Bloombergin uutinen täällä). Koko euroalueen HICP-luvut saadaan, kun jäsenmaiden omat inflaatioluvut painotetaan kunkin talouden koolla ja lasketaan yhteen.

 

Pohjainflaatio tarkoittaa hintakehitystä, josta on poistettu tilapäiset tekijät. Lyhytkestoisia ja tilapäisiä hinnanvaihteluita on tyypillisesti erityisesti energian ja elintarvikkeiden hinnoissa. Koska tiedetään, että näissä hyödykeryhmissä niitä esiintyy, ne on puhdistettu pohjahinnoista.

Keskuspankeissa kiinnostaa erityisesti pohjahintojen kehitys, koska ne keskittyvät inflaatiodataan pidemmällä aikajänteellä eivätkä lyhytkestoisiin hinnanvaihteluihin, jotka voivat olla esim. öljyn hinnan liikkeistä johtuvia.

Tämä on jossain määrin nurinkurista, sillä muutokset ruuan ja energian (esim. lämmitys, polttoaineet) hinnoissa käyvät taas kuluttajan kukkarolle arjen menojen kasvuna. Kotitalouksille näillä vaihteluilla voi olla merkitystä.

 

Yst terv Marianne