Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hoivatilan likviditeetti

Inderes Q&A 14.05.2019 12:40 Hoivatilat

Terve, Jos oletetaan, että Hoivatilat jatkavat vahvaa kasvua, niin voidaanko olettaa, että yhtiön likviditeetti tulee parantumaan nykyisestä? Onko Hoivatilat vielä liian pieni isojen institutionaalisten sijoittajien kohteeksi? (Kääntäen sama kysymys: voidaanko Hoivatilan likviditeettiä luonnehtia vielä heikoksi institutionaalisen sijoittajan näkökulmasta)? Kysymyksen taustalla ajatus siitä, että kohentuva likviditeetti voisi parantaa sinällään hintaa.

Inderesin kommentti 

Terve,

Kiitos kysymyksistäsi. Hoivatilojen markkina-arvo on tätä kirjoittaessani noin 243 MEUR. Osakkeen vaihtomäärä viime vuonna oli noin 9,3 miljoonaa osaketta eli noin 36 % osakekannasta ja keskimääräinen päivävaihto oli 289 TEUR. Vertailun vuoksi esimerkiksi viime vuonna pörssistä ostetun kiinteistösijoitusyhtiö Technopoliksen 2017 osakkeen vaihtomäärä oli 46 % osakekannasta, keskimääräinen päivävaihto 1,1 MEUR ja markkina-arvo oli 2017 lopussa 664 MEUR. Edelleen esimerkiksi Tukholman pörssiin listatun 4,5 miljardin euron markkina-arvon kiinteistösijoitusyhtiö Castellummin osakkeen vaihto viime vuonna oli 110 %. Usein suurempi kokoluokka parantaa likviditeettiä ja parempi likviditeetti tehostaa osakkeen hinnanmuodostusta. Osakkeiden likviditeetin ja arvostustasojen suhteesta löytyy jonkin verran akateemista tutkimusta, joka osoittaa, että näillä on yhteys.

Kysyin Hoivatilojen osakkeen likviditeetistä Taalerin salkunhoitajilta ja vastaus oli, että nykyinen vaihto on ”ihan ok” ja ”kohtalainen” Suomalaisessa small- ja mid- kentissä. Kaikkein suurimmille institutionaalisille sijoittajille likviditeetti ei kuitenkaan ole riittävä. Pidän todennäköisenä, että Hoivatilojen osakkeen likviditeetti tulee parantumaan yhtiön kasvun jatkuessa. Mielenkiintoisena asiana pidän myös yhtiön Q1’19-raportissa ollutta tietoa, että Hoivatilat liittyi 1.4.2019 EPRA:n jäseneksi. Pidän hyvin todennäköisenä, että Hoivatilat tulee pyrkimään myös EPRA:n indekseihin heti kun se on mahdollista ja odotan että tämä tulee myös osaltaan parantamaan osakkeen likviditeettiä. Tällä hetkellä raja siihen, että EPRA:n indekseihin voi liittyä on käsitykseni mukaan ns. free-float markkina-arvolla mitattuna noin 230-250 MEUR luokkaa eli Hoivatilat on hyvin lähellä tätä rajaa. ​ Lopuksi pitää vielä todeta, että Hoivatilojen osakkeen ostaminen vain siitä syystä, että likviditeetti voisi parantua ei meidän mielestä ole riittävä peruste. Meidän viimeisin analyysiraportti Hoivatiloista on luettavissa täältä https://www.inderes.fi/fi/kasvumoottorissa-uusi-vaihde-silmaan 

Terveisin Jesse