Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Moi, Hoivatilojen (Suomen Hoivatilat Oyj) liikevaihto kasvaa 30 - 40 %:in vuosivauhtia, ja sen vuoden 2018 P/E luku oli sekin vain noin 5, mikä kääntäen tarkoittaa lähes 20 %:in tuottoa jo edellisessä vuodenvaihteessa. Inderesin tavoitehinta yhtiön osakkeelle on kuitenkin vain n. 9 euroa, mikä ei ole kovin paljon vuodenvaihteen n. 8 euron hintaa suurempi. Ottaen huomioon Hoivatilojen liikevaihdon hurja kasvu, toiminnan pienet riskit, ja P/E-luvulla mitattuna jo nyt suunnilleen kaksinkertainen tuotto Helsingin pörssin yleisindeksiin verrattuna, miksi Suomen Hoivatilojen tavoitehintanne on vain 9,20 euroa?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Suosittelen tutustumaan viimeiseen analyysiraporttiin sekä laajaan analyysiraporttiin, joissa on avattu perustelut tavoitehintamme taustalla. Laaja raportti löytyy täältä https://www.inderes.fi/fi/vahva-kasvu-jatkuu-0

Ensinnäkin, on hyvä huomata, että ennusteessamme yhtiön kannattavuus ja raportoitu tulos hiipuvat lähivuosina. Viime vuosina Hoivatilat on yltänyt poikkeuksellisen korkeaan kannattavuuteen (2017-2018 ROE-% oli 25-25,4 %) erityisesti kiinteistöjen tuottovaatimusten laskun myötä, joka toi kertaluonteisia positiivisia käyvän arvon muutoksia tulokseen. Me emme ennusta, että tuottovaatimukset enää merkittävästi laskevat. Näiden lisäksi yhtiö on myös saavuttanut Inderesin arvion mukaan suhteellisen korkeita kehityskatteita rakennuttamisesta ja me ennustamme, että nämä katteet tulevat jo kiristyneen kilpailun myötä hieman laskemaan lähivuosina. Pääasiassa näiden syiden takia meidän ennusteessamme yhtiön raportoitu kannattavuus ja raportoitu EPS laskevat lähivuosina jo ROE-% on keskimäärin 12 % vuosina 2020-2021 (vaikka operatiivinen kassasvirtaperusteinen tulos toki nousee). Tämän takia emme suosittele soveltamaan yksittäisen vuoden 2018 raportoidusta tuloksesta laskettua P/E-kerrointa osakkeen arvottamiseen.

Yksi tapa arvottaa Hoivatiloja on soveltaa kassavirtaperusteisesta operatiivisesta tuloksesta laskettua P/E-kerrointa. Meidän 2020 ennustama operatiivinen tulos on 0,43 euroa per osake ja meidän viimeisimmällä 9,2 euron tavoitehinnalla operatiivisesta tuloksesta laskettu 2020e P/E-kerroin olisi noin 21x. Tämä ei ole absoluuttisesti eikä suhteellisesti erityisen matala, mutta mielestämme perusteltavissa ennustamamme vahva tuloskasvu huomioiden.

Terveisin,
Jesse