Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Aika kuluu nopeaa kun on hauskaa ja jossain vaiheessa 10-15 vuoden vuokrasopimukset päättyy. Sen jälkeen sopimuksia jatketaan tai kiinteistöt myydään?! Ajattelen, että vuokrakate voisi olla jatkosopimuskiinteistöllä entistä parempi, jos ensimmäinen 15 vuoden “stintti” on jo kattanut kaikki investointikustannukset. Miten jatkosopimusten arvo huomioidaan Hoivatilojen arvonmäärityksessä vai huomioidaanko mitenkään?

Inderesin kommentti 

Moi, kiitos kysymyksestäsi!

Olemme arvioineet Hoivatilojen kommenttien perusteella, että yhtiön rakennuttamien kiinteistöjen tekninen käyttöikä on karkeasti 35-45 vuotta, jonka jälkeen niissä on toteutettava vähintään huomattavia peruskorjauksia. Tällöin ne vuokrataan vähintään kahdella ja todennäköisesti kolmella perättäisellä noin 15-vuoden vuokrasopimuksella. Hoivatilat pyrkii olemaan pitkäjänteinen omistaja ja on kertonut ettei se pääsääntöisesti myy kiinteistöjä. Historiassa yhtiö on kuitenkin myös myynyt kiinteistöjä mm. tasapainottaakseen kiinteistöportfoliotaan ja tämä on arviomme mukaan myös jatkossa mahdollista. Vanhempien kiinteistöjen vuokratuotto voi olla korkeampi, joten tässä mielessä ”jatkosopimuskiinteistöissä” kate voi olla parempi kuten kirjoitat.

Hoivatilojen kiinteistöjen käypä arvo perustuu ulkopuolisten kiinteistöarvioitsijoiden tekemään arvioon (viime vuosina nämä on tehnyt Realia). Nämä arviot ovat tehty tuottoarvoperusteisesti eli niissä on diskontattu tulevat vuokrakassavirrat nykyarvoon. Näissä arvioissa otetaan kiinteistöjen ns. jäännösarvo huomioon. Tämä kiinteistöjen käypä arvo (ja siten myös jäännösarvo) sisältyvät Hoivatilojen arvonmääritykseemme.

Yt. Jesse