Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hyperinflaatio korona oloissa

Inderes Q&A 25.03.2020 10:05

Nyt koronakriisissä pumpataan talouteen miljardeja. Samalla tuotantoa ajetaan monilla suunnilla alas. Kuinka pitkälle olisi mentävä jotta syntyisi hyperinflaatio?

Inderesin kommentti 

Hei,

EI pidä ikinä sanoa "ei koskaan", mutta hyperinflaatioon vaaditaan vielä vähän järeämpää rahalla läträystä. Nythän kaikki yrittävät saada käteistä (ja vessapaperia) käsiinsä minkä pystyvät. Hyperinflaatiossa tilanne on päinvastainen: kaikki yrittävät päästä käteisestä rahasta eroon niin nopeasti kuin pystyvät. Massiiviset elvytyspaketit paikkaavat hieman kysyntää, joka useimmilla aloilla on romahtanut lähes täysin. Eli kysyntä ei ole mennyt katosta läpi (paitsi edelleen vessapaperin suhteen), mitä myös käy hyperinflaatiossa laaja-alaisesti. Tuotanto kärsii, mikäli rajoitukset voimistuvat tai kestävät todella pitkään. Jos samalla aletaan tehdä rajoituksia kulutukseen (esim. sota-ajalta "tutut" kupongit takaisin käyttöön), alkaa otollista maaperää syntyä inflaatiolle.

Markkinan inflaatio-odotukset ovat nyt pohjamudissa.

Hyperinflaatio on yleensä liittynyt yleensä sota-aikaan, missä tuotantoa tuhoutuu valtavasti ja resursseista tulee pula. Vaikka tuotanto nyt seisahtuu, ei se ole  pysyvästi tuhoutunut mihinkään. Hyperinflaatioon liittyy usein myös romahdus luottamukseen koko yhteiskuntajärjestelmää kohtaan, mitä ei ainakaan toistaiseksi olla nähty.

Olemme vastanneet aiemmin kysymykseen hyperinflaatiosta täällä, kannattaa lukea https://www.inderes.fi/fi/kysymys/miten-saada-aikaan-hyperinflaatio

Terveisin,

Verneri