Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Indeksirahastojen päivitys

Inderes Q&A 30.03.2021 12:20

Onko indeksirahastoilla yleistä sääntöä siitä, millä aikataululla muutos indeksissä tulisi näkyä salkussa? Esim. Nokia poistuu Euro Stoxx 50:stä 22.03. Saako rahasto toteuttaa myymistä ennen tuota päiväystä ja vastaavasti saavatko hankkia tilalle tulijaa etuajassa? Sekä, milloin oikea indeksipaino täytyy olla toteutettu?

Inderesin kommentti 

Hei,

Luin Blackrockin, maailman isoimman varainhoitajan artikkelin aiheesta (emme Inderesillä pyöritä indeksirahastoja niin aiheen teknisemmät puolet eivät ole kovin tuttuja).

Jos ymmärsin oikein, indeksirahastoja pyörittävät firmat vastaavat itse siitä, että indeksirahasto vastaa mahdollisimman hyvin oikeaa eli vertailuindeksiä. Täten rahastot voivat myydä ja ostaa arvopapereita jopa ennakoivasti. Osakeindeksien muutoksista kerrotaan yleensä viikkoja etukäteen, joten rahastoilla on hyvin aikaa varautua muutoksiin. Sen lisäksi indeksirahastot työllistävät kokonaisia tiimejä, jotka ennustavat tulevia muutoksia indeksin kokoonpanossa. Toisin sanoen, vaikka passiivinen indeksirahasto kuulostaa siltä että se pyörisi itsekseen, vaatii se aika paljon ihmistyötä taakseen. 

Käsittääkseni ei ole siis mitään aikataulurajoja, mutta painetta antaa se seikka että eihän tuo indeksirahasto pitäisi poiketa paljoa vertailuindeksistä.

Terveisin,

Verneri

Lisäys: täältä löytyy artikkeli kiinnostuneille https://www.blackrock.com/au/intermediaries/ishares/equity-index-rebalances