Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Indeksisijoittaminen nyt?

Inderes Q&A 27.01.2021 12:49

Kuunneltiin teidän Inderespodi "Lähtökohdat vuoteen 2021". Lopussa lyhyesti sanottiin että ei taida olla paras hetki indeksisijoittajalle. Voisitteko avata tätä hieman lisää? Miksi?

Inderesin kommentti 

Pahoittelut vähän sekavasta sanamuodosta, tuo antaa väärän kuvan mitä me kommentillamme tarkoitettiin. Ajatuksena tämän taustalla oli se, että koska osakemarkkinat ovat hinnoiteltu kautta linjan kohtuullisen korkealle (koska nollakorot yms.), niin tämä tulee johtamaan indeksitasolla varsin vaatimattomiin tuottoihin seuraavan 5-10v periodilla. On hyvä muistaa, että tämän päivän ylituotot ovat huomisen alituottoja indeksitasolla ja historiallisen pitkän härkämarkkinan jälkeen olemme syöneet merkittävissä määrin tuottoja pois seuraavalta vuosikymmeneltä. Näin ollen nykyisessä ympäristössä hyvien tuottojen saaminen vaatiikin mielestämme aktiivista osakepoimintaa ja/tai korkeampaa riskinottoa. Valitettavasti indeksisijoittajan tuotto-odotus seuraavalle 10v:lle on selvästi matalampi, mihin olemme historiassa tottuneet.

Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita, etteikö indeksisijoittaminen olisi hyvä vaihtoehto tai että indeksisijoittaminen ei kannata. Pitkällä aikavälillä enemmistö sijoittajista häviää indeksille ja näin ollen kustannustehokas indeksisijoittaminen on enemmistölle paras vaihtoehto. Jatkuvalla kuukausisäästämisellä sijoittaja myös pystyy liudentamaan markkinariskiä. Onko siis nyt hyvä aika aloittaa indeksisijoittaminen jatkuvana kuukausisäästönä? Mielestäni ehdottomasti! Onko nyt hyvä aika mennä velkavivulla all-in indekseihin? Mielestäni ei, vaan ostot tulisi hajauttaa huomattavasti pidemmälle ajalle nykyisestä markkinatilanteesta johtuen.

Ps. Jos pohdit, onko tänään hyvä päivä aloittaa sijoittaminen, niin twitterissä @mirkohurmerinta tarjoaa mielellään näkemyksiä asiaan liittyen!

-Sauli