Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Inderesin seuraamat yhtiöt

Inderes Q&A 08.04.2020 12:40

Mitkä kriteerit Inderesillä on mitä yhtiöitä otetaan seurantaan ja vastaavasti poistetaan seurannasta? Voiko mennä tarkalle tasolle vastauksessa case-esimerkin kautta; miksi esimerkiksi Rovio ei ole seurannassa?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kiitos kysymyksestä. Toimimme pääosin ns. commissioned research -toimintamallilla osakeanalyysissä, eli teemme kohdeyhtiön kanssa sopimuksen jatkuvasta seurannasta. Nämä yhtiöt tunnistat ”Inderes yhtiöasiakas” -tunnuksesta esimerkiksi analyysiraporttien kansilehdellä. Seurannastamme karkeasti 25 suurinta yhtiötä on seurannassa ilman sopimusta, sillä haluamme sijoittajayhteisöämme varten kattaa myös Nokian, UPM:n ja Sammon kaltaiset suuret yhtiöt. Vajaat 100 yhtiötä ja käytännössä kaikki paitsi suurimmat seurantayhtiöt ovat sopimuksen piirissä, eli nämä yhtiöt haluavat tarjota omistajilleen parempaa palvelua ottamalla itselleen yhden tai useamman analyysitoimittajan. 

Uusia yhtiöitä seurantaamme on tullut viime vuosina hyvään tahtiin, toistakymmentä per vuosi. Perusteita seurannan aloitukselle on monia: omistajilta tuleva paine, osakkeen heikko likviditeetti ja hinnanmuodostus, analyytikkoseurannan niukkuus, sijoittajaviestinnän parantaminen ja niin edelleen. Useat yhtiöt ovat kärsineet perinteisen pankkien tekemän analyysin kutistumisesta, mikä on synnyttänyt tarpeen täyttää sijoittajien ja yhtiöiden tarve osakeanalyysille muilla toimintamalleilla. Kun sijoittajilla on laajasti käytettävissä tietoa kohdeyhtiöstä, toimii pörssimme tehokkaammin. Yksittäistapauksia en kommentoi, miksi juuri jokin spesifi yhtiö ei ole seurannassa. :) 

Seuranta päättyy, mikäli yhtiö irtisanoo seurantasopimuksen. Näitä on historiassa ollut vain muutama.

Terveisin,
Mikael
Inderesin toimari