Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Inflaatio ja elvytys

Inderes Q&A 18.03.2021 11:02

Bidenin sunnitelmissa on jo tehdä 3 biljoonnan dollarin infraelvytys nykyisen 1,9 biljoonan jatkoksi. Voiko tämä elvytysruiske johtaa hyperinflaatioon?

Inderesin kommentti 

Hei,

Hyperinflaatio nousee usein huulille, mutta sen aikaansaaminen vaatii oikeasti hieman enemmän töitä kuin parin biljoonan pikkuvajeet (Yhdysvaltain kokoluokassa) sinne tänne. Velaksi tehty elvytys ei myöskään valu automaattisesti kankkulan kaivoon, vaan se voi (ja siihen se pyrkii) vahvistamaan talouden velanmaksukapasiteettia pikässä juoksussa. Marianne kirjoitti helmikuun lopulla makrossa tuosta elvytyspaketista, teksti löytyy täältä https://www.inderes.fi/fi/artikkeli/takana-vaihteleva-porssiviikko-usass...

Milloin hyperinflaatiota on historian saatossa nähty? Yleensä sotien, sisällissotien ja vallankumousten yhteydessä tai hyvin poliittisesti epävakaassa ympäristössä, missä velkojen määrä paisuu aidosti holtittomasti ja printterit laulaa. Samalla tuotantokapasiteettia on tuhoutunut tai lamaantunut ja instituutiot laamantuneet.

Onko Yhdysvallat juuri hävinnyt sodan, onko sen instituutiot lamaantuneet ja laulaako printterit? Yhdysvaltain tilanne näyttää Euroopasta katsoen usein levottomalta, mutta maan historiahan on ollut täynnä räiskyviä ristiriitoja. Silti sen insituutiot ovat kestäneet vallan hyvin.

Hyperinflaatioon olisi siis tästä vinkkelistä katsoen vielä matkaa.

Olemme aiemmin kommentoineet hyperinflaation aineksia tarkemmin täällä https://www.inderes.fi/fi/kysymys/miten-saada-aikaan-hyperinflaatio

Maan poliittinen johto on selkeästi sitoutunut välttämään virheet, mitä tehtiin 30-luvulla (liian vähäinen elvytys kriisin alusssa) ja jossain määrin finanssikriisin jälkeen 2010-luvun alussa, kun elvytyksestä vaihdettiin budjettien kiristelyyn jälkiviisaasti katsoen hieman aikaisin. Tästä kontekstista katsoen nykyinen elvytys ja sen mittakaava ovat ymmärretävämpiä.

Terveisin,

Verneri