Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Inflaation kiihtyminen ja riskit

Inderes Q&A 23.10.2020 9:36

Hei Inderesin väki, hyvää syksyä. Luin hiukan raflaavankin tekstin Fedin repo-operaatiosta ja siitä, kuinka keskuspankki on syytänyt markkinoille vuoden aikana 9 triljoonaa taalaa. Tekstin mukaan jopa 22% kierrossa olevista dollareista on peräisin brrr-koneiden vuoden aikaisista tulosteista. Osaisiko esim. Marianne vastata, että eikös tässä ole aika ilmeinen riski inflaation voimakkaalle nousulle? Mitkä olisivat suorat ja selkeät seuraukset voimakkaasti ja nopeasti kasvavalle inflaatiolle?Millaisia keinoja mahdollisen inflaatiopeikon kukistamiselle keskuspankeilla/talouksilla on? 

Inderesin kommentti 

Moikka, 

kiitos kysymyksestäsi. Tätä inflaatiodilemmaa on pohdittu jo pitkään, ja mm. Bloomberg väläytteli kovia inflaatiolukemia elvytyksen seurauksena, mikäli talouden aktiviteetti ja rahan kiertonopeus elpyvät nykytilanteesta. Tästä Bloombergin tutkimuksesta ja inflaatiosta on käyty keskustelua Sijoitusfoorumilla ja suosittelen vierailemaan ketjussa asian valaisemiseksi. Tiivistettynä näyttää siltä, että rahan printtaus ei ole näkynyt inflaationa, koska rahan kiertonopeus on hidastunut (USA, Japani, Eurooppa, kuvassa USA) ja lisäksi rakenteelliset tekijät ovat enemmän deflatorisia kuin inflatorisia. 

Mikäli inflaatio nyt jostain syystä vauhdittuisi reilusti, keskuspankit tuskin reagoisivat siihen ainakaan heti. Federal Reserve on jo ilmaissut kasvaneen toleranssin inflaatiota kohtaan uuden strategiansa kautta ja näyttää siltä, että EKP on vahvasti samalla tiellä. Karkeasti arvioituna inflaatio saisi kiihtyä lähemmäs 3 %:n vauhtia pidemmäksi aikaa ennen kuin keskuspankit alkaisivat reagoida siihen rahapolitiikan kiristystoimilla. Taloudelle yllättävä inflaatio on huono asia, sillä se paitsi laskee rahan arvoa ja kuluttajien ostovoimaa, tekee myös yritysten hinnoittelusta haastavaa, koska hintojen nousun vauhtia vaikea arvioida.

 

Mukavaa sijoitussyksyn jatkoa, toivoo Marianne