Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kirjoititte näin...valtuuttamaan hallitus enintään 600 000 oman osakkeen hankkimisesta. Omien osakkeiden ostoja IH:lle rajoittaa osakkeen pieni vaihtomäärä pörssissä. Pörssin sääntöjen mukaan omien osakkeiden hankittava määrä saa olla enintään 25 % keskimääräisestä päivittäisestä vaihtovolyymistä. Tietyin edellytyksin tämä voi kuitenkin nousta 50 %:iin. IH:n osakkeen keskimääräinen päivävaihto oli vuonna vain 2018 noin 2613 osaketta, joten 600 000 osakkeen ostoon menisi tämän perusteella 50 %:n raja olettaen noin kaksi vuotta. Meneekös tämä matikka ihan näin ? Jos IH:n omat hankinnat lasketaan päivävaihtoon mukaan sehän alkaa kasvaa heti 1:stä päivästä aika rajusti. Riippuu tietysti siitä mikä tuo keskimääräisen päivävaihto volyymin laskentajakso on. Tuskin 2v. Utelen siksi, että tämä on näissä pienivaihtoisissa yhtiöissä ihan tärkeä pointti.

Inderesin kommentti 

Hei! Ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi! 

Pörssin ohjeet tämän osalta on saatavilla täältä https://business.nasdaq.com/Docs/Nasdaq-Helsinki-Acquisition-and-transfe...

Näiden mukaan keskimääräinen päivittäinen volyymi voi perustua joko a) Takaisinosto-ohjelman julkistamista edeltävän kuukauden keskimääräiseen päivittäiseen volyymiin tai b) Ostopäivää edeltävän 20 kaupankäyntipäivän keskimääräiseen volyymiin. Nämä eivät ole vielä tiedossa ja näiden perusteella on mahdollista, että yhtiö voisi ostaa myös enemmän omia osakkeita kuin kirjoitimme. Keskeinen kysymys on se, nouseeko IH:n osakkeen päivittäinen vaihtovolyymi omien osakkeiden ostojen myötä? Mikäli se ei lainkaan nouse niin yhtiö ei pysty ostamaan kuin puolet tuosta päivävaihdosta eli silloin puhutaan noin kahdesta vuodesta.

 Terveisin Jesse