Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Terve, Miten todennäköistä on että Kamux lähtisi yritysostojen kautta sulautumaan Suomessa esimerkiksi Saka:n kanssa? Onko Kamuxin kasvustrategiaan nähden tähän motiiveja? Olisiko se ylipäätänsä realistinen yritysosto?

Inderesin kommentti 

Hei,

Kamuxilla on toimivaksi todettu kasvustrategia, joka nojaa uusien autoliikkeiden avauksiin Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa sekä olemassa olevien myymälöiden myynnin kasvattamiseen. Tämä konsepti on hyvin hiottu ja uusien myymälöiden avaukset sekä niiden kääntäminen voitolliseksi on jo hyvin tehokas prosessi varsinkin Suomessa. Suomessa Saka-tyyppinen yritysostovaihtoehto ei siten mielestämme istuisi kovin hyvin yhtiön strategiaan, mutta uusiin maihin laajentumisessa yritysostot voisivat olla varteenotettava vaihtoehto saada markkinaosuutta ja valmis paikallinen organisaatio nopeasti pystyyn. Ainakaan vuoden 2019 aikana yhtiö ei vielä omien sanojensa mukaan aio laajentua näiden kolmen maan ulkopuolelle, mutta noin puolitoista vuotta sitten kysyimme Kamuxin Juha Kalliokoskelta, että missä Kamux on 10 vuoden päästä ja vastaus oli silloin, että ”meillä on varmaankin Euroopassa liikkeitä 7-10 eri maassa”. Tämä huomioiden uusiin maihin laajentuminen yritysostoilla voisi tulla lähivuosina ajankohtaiseksi.

Kamux kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti ja kannattavasti, joten emme usko yritysostojen olevan yhtiölle tarpeellisia (tai edes tahtotila). Tämä on sinänsä aika hyvä tilanne Kamuxille, sillä yhtiöllä on vahva tase, se kasvaa voimakkaasti, tekee hyvää rahavirtaa ja voi maksaa osinkoa samalla kuin kasvustrategiaa toteutetaan. Yhtiön ei siis tarvitse, tehdä yrityskauppoja, mutta näitä vaihtoehtoja käsitykseni mukaan koko ajan kuitenkin kartoitetaan ja silmät ja korvat ovat auki. Kasvu ei sinänsä ole Kamuxille tällä hetkellä mikään ongelma tai haaste, mutta suurin kasvua rajoittava tekijä on enemmänkin hyvien myyjien rekrytointi ja koulutus, jotta autoliikkeet lähtevät pyörimään halutulla tavalla.

Tähän asti Kamux on kasvanut voimakkaasti puhtaasti orgaanisin keinoin, mutta se ei kuitenkaan sulje pois sitä, että jotain voitaisiin myös ostaa. Yhtiölle ei ehkä ole tullut vielä riittävän kiinnostavaa ostettavaa, mistä se olisi valmis maksamaan. Kamux vahvistaa jatkuvasti asemaansa markkinoilla ja markkinoiden pienemmillä toimijoilla on koko ajan vaikeampaa selvitä kilpailussa raskaalla kulurakenteella, ilman tunnettua brändiä ja laajaa verkostoa, tarvittavia skaalaetua ja taloudellisia resursseja panostaa uusiin teknologioihin. Aika tekee siis tällä hetkellä mielestämme työtä Kamuxin puolesta.

Kamux oli Q4’18-raporttiin kirjannut kuluksi 0,4 MEUR ”strategisiin selvityksiin liittyen” ja uskomme tämän olleen joku suht pitkälle viety yrityskauppaselvitys, joka kuitenkin kaatui selvityksen jälkeen esim. hintaan, strategiseen sopimattomuuteen tms. Jo pelkkä kuluksi kirjattu hinta (0,4 MEUR) kertoo, ettei kyse ollut mistään ihan pienestä konsultointipalkkiosta. Mahdollisia selityksiä on monia, eikä yhtiö ole kertonut julkisesti tarkemmin, että mistä tässä strategisessa selvityksessä oli kyse. Jotain yritysjärjestelyihin liittyvää on siis mielestämme pinnan alla kehittymässä.

Kamux ja Saka ovat heikosta markkinatilanteesta huolimatta kasvaneet viime aikoina Suomessa voimakkaasti ja molemmat toimivat aika samanhenkisellä konseptilla (matala kulurakenne, keskittyminen käytettyihin autoihin, nopea varastonkierto, integroidut palvelut, vahva kasvufokus yms.). Saka avasi ensimmäiset liikkeet vuonna 2015 ja se on Suomessa 16 myymälän ketjulla juoksemassa kovaa vauhtia Kamuxia kiinni (Kamux 47 myymälää Suomessa) ja Saka on myös keväällä 2019 ilmoittanut laajentavansa toimintoja Ruotsiin. Sinänsä Saka-kauppa voisi olla järkevä, että Kamux saisi ostettua nopeasti kasvavan haastajan pois markkinoilta, mutta yritysten kulttuurien yhdistämisessä voisi olla omat riskinsä ja Saka alkaa olla jo aika iso (ei siis mikään ihan pieni suupala Kamuxille enää). En pidä todennäköisenä, että Kamux tekisi Suomessa Saka-tyyppisiä yritysostoja, sillä markkina-asema on täällä jo vahva, brändi aika hyvin vakiintunut ja toiminnassa on jo riittävä skaala. Yritysostovetoisessa kasvussa on kuitenkin aina omat riskinsä. Pienemmät pelaajat Suomessa voisivat tarjota Kamuxille esim. kokonaisia autovarastoja myytäväksi tai hyviä kauppapaikkoja. Tämän tyyppiset kohteet voisivat olla Kamuxin näkökulmasta kiinnostavia Suomessa, mutta yhtiö ei todennäköisesti haluaisi ostaa mitään kokonaisia liiketoimintoja. Kamuxillahan olisi tietysti mahdollisuus laajentua myös uusille palvelualueille, jotka liittyisivät toimialaan jotenkin esim. korjaus- ja varaosapalvelut, omat rahoituspalvelut jne.

Terveisin,
Petri K.