Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Keskuspankit, valtiot ja inflaatio

Inderes Q&A 27.01.2021 8:50

Hei! Tälläinen hypoteettinen ajatus tuli mieleen että voisivatko keskuspankit ja valtioit nykyisellä rahan printtaamisella määritellä inflaation tason. Ajatellen asiaa niin että rahaa printattaisiin hamaan tulevaisuuteen asti ja korkoja samalla nostettaisiin? Tämä nyt oli hyvin mutkat suoraksi vedetty kysymys mutta olisiko tämä millään mittarilla mahdollista?

Inderesin kommentti 

Moikka!

Kiitos kysymyksestä! Sen inspiroimana kirjoitin tänään makrokommentin siitä, että tepsiikö rahapolitiikka jos inflaatio kiihtyy vai onko keskuspankkien kytkös hintavakauteen ja talouteen menetetty. Tiivistetysti johtopäätöksenä on, että keskuspankeilla on edelleen valtaa, mutta nollakorot, globalisaatio ja pitkittynyt elvytys heikentävät rahapolitiikan tehoa. Ja eroja on myös keskuspankkien välillä.

Tuo arvopaperiostojen jatkaminen ja samaan aikaan korkojen nostaminen on mielenkiintoinen kysymys. Intuitiivisesti ajateltuna arvopaperiostojen jatkaminen (kohteena veltionvelkakirjat) pitäisi valtioiden lainakustannukset alhaisina, mutta ohjauskoron nosto heijastuisi markkinakorkoihin ja mm. kotitalouksien asuntolainakorkoihin. Eli kärjistettynä keskuspankit jatkaisivat valtioiden tukemista, mutta samaan aikaan jäähdyttelisivät yksityisellä sektorilla. Se ei vaikuta kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta rahapolitiikan välittymistä ajatellen ja vaikutuksia inflaatioonkaan on vaikea ennustaa. Jos rahapolitiikkaa lähdetään kiristämään, odotan sen tapahtuvan ensin velkakirjaostojen vähentämisen kautta.

Keskuspankin omissa ennusteissa korkojen nousu näyttää poissuljetulta ainakin parin vuoden ajan, sillä  keskuspankin ennusteiden teknisissä oletuksissa kolmen kuukauden euriborin odotetaan jäävän -0,5 %:iin vuonna 2021 ja -0,4 %:iin vuonna 2022. Korko siis pysyisi lähellä nykytasoa (maanantain noteeraus -0,54 %, lähde: Suomen pankki).

Yst terv Marianne