Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Keskuspankkien korkopolitiikoista !

Inderes Q&A 13.08.2019 8:38

Jokaiselle on tuttuja USA:n keskuspankin FED:in ohjauskorot. Mutta miltä sivustolta on saatavissa Kiinan ja Intian keskuspankkien ohjauskorkoja ? Kiinan kommunistisen järjestelmän takia ohjauskorkojen saaminen on varmaan kiven takana vai onko se mahdotonta ? Entä Intian keskuspankin ohjauskorko päätökset ? Täytyy muistaa, että Kiina ja Intia yhteensä muodostaa 40% koko maapallon väestöstä, ei mikään pieni marginaaliryhmä. Miten luotettavia ovat Kiinan tarjoamat BKT luvut ? Valtion mukaanhan BKT:n pitäisi olla aina 6% paikkeilla tapahtuipa mitä tahansa.

Inderesin kommentti 

Moikka.

ja kiitos kysymyksistä! Vaikka Kiinan talouden yllä saattaa pienoinen epävarmuuden verho ollakin, kyllä ohjauskoroista löytyy tietoa ihan julkisista lähteistä, samoin Intian kohdalla (ks. kuvio alla). Kiinan kohdalla kannattaa huomioida rahapolitiikan eri välineet: viime vuosina Kiinan keskuspankki on käyttänyt aktiivisesti pankkien reservivaatimuksia (eli sitä osuutta, mikä pankkien on pidettävä varoistaan reservinä "holveissaan") rahapolitiikassaan. Niissä suurille ja pienille pankeille on omat vaatimuksensa. Joka tapauksessa rahapolitiikassa suunta on ollut alaspäin.

Kiinan BKT-lukujen vertailtavuudesta on puhuttu paljon ja etenkin lukujen tasaisuutta ihmetelty. Kiinan suuruisessa taloudessa tarkan tilastotiedon kerääminen on hyvin vaikeaa ja ainakin reaalisesti talouskasvu on tilastoitua alhaisempi. Suomen pankin julkaisema hyvä artikkeli Kiinan talouskasvulukujen tarkkuudesta ja haasteista löytyy täältä. 

Terveisin, Marianne